Komi će svjedočiti pred odborom u Senatu

Prema jučerašnjem pisanju Njujork tajmsa, predsjednik SAD Donald Tramp je rekao ruskim zvaničnicima da je Komi bio "potpuni ludak" i da je njegovom smjenom olakšan "veliki pritisak" na njega
0 komentar(a)
Džejms Komi, Foto: Reuters
Džejms Komi, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2017. 08:07h

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi pristao je da svjedoči pred odborom za obavještajna pitanja u gornjem domu američkog Kongresa poslije praznika Dan sjećanja.

Predsjednik odbora u Senatu Ričard Ber i senator Mark Vorner saopštili su u petak veče da će Komi odgovarati na pitanja odbornika na sjednici otvorenoj za javnost.

Datum saslušanja nije još određen, ali je saopšteno da će to biti poslije Dana sjećanja, koji se obilježava 29. maja.

Ber je rekao da odbor želi da ispita Komija o njegovoj ulozi u pravljenju procjene američkih obavještajnih agencija o umješanosti Rusije u predsjedničke izbore.

Prema jučerašnjem pisanju Njujork tajmsa, predsjednik SAD Donald Tramp je rekao ruskim zvaničnicima da je Komi bio "potpuni ludak" i da je njegovom smjenom olakšan "veliki pritisak" na njega.

Citirajući zvanični pisani izvještaj sa sastanka u Ovalnom kabinetu, koji je za list pročitao neimenovani zvaničnik, Njujork tajms navodi da je Tramp u razgovoru s ruskim ministrom spoljnih poslova i ambasadorom Komija nazvao ludakom.

"Suočio sam se s velikim pritiskom zbog Rusije. To je sada otklonjeno", rekao je Tramp.

Šef Bijele kuće se sa ruskim zvaničnicima sastao 10. maja, dan pošto je smjenio Komija.

Vašington post je u petak pisao, pozivajući se na neimenovane izvore, da je visoki savjetnik u Bijeloj kući pod istragom zbog moguće uloge u navodnoj povezanosti Trampovog izbornog štaba i Rusije. Ta osoba nije imenovana, ali je navedeno da je bliska Trampu.

Bonus video: