Njujork tajms: Bijela kuća znala da je Flin pod istragom

Flinove veze sa Rusijom istraživao je FBI, čijeg direktora Džejmsa Komija je Tramp takođe smijenio prije nekoliko dana
71 pregleda 0 komentar(a)
Majkl Flin, Foto: Reuters
Majkl Flin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.05.2017. 08:32h

Majk Flin, savjetnik za nacionalnu bezbjednost koga je smijenio predsjednik SAD Donald Tramp, rekao je njegovom timu za tranziciju da je predmet federalne istrage, ali je uprkos tome ipak bio postavljen na tu funkciju, objavio je "Njujork tajms".

Kako prenosi Tanjug, američki dnevnik pozivajući se na dva izvora upoznata sa slučajem, navodi da je Flin to rekao 4. januara Donu Mekgejnu, glavnom pravniku u Trampovom tranzicionom timu za istragu, nekoliko nedjelja prije nego što je postao savjetnik za nacionalnu bezbjednost, prenosi AFP.

Flin, koji je smijenjen samo 24 dana po imenovanju, nalazi se u središtu federalne istrage o navodnom miješanju Rusije u američke izbore.

Flinove veze sa Rusijom istraživao je FBI, čijeg direktora Džejmsa Komija je Tramp takođe smijenio prije nekoliko dana.

Flin radio za Tursku, blokirao plan protiv Islamske države u Raki?

Američka novinska agencija Mekleči objavila je da je, uoči stupanja Donalda Trampa na dužnost predsjednika SAD, Majk Flin, kasnije savjetnik za nacionalnu bezbjednost, blokirao vojni plan protiv Islamske države kojem se protivila Turska, te da je dobio više od pola miliona dolara da zastupa turske interese.

Flin je, prema navodima ove agencije, odbio zahtjev Obamine administracije da odobri operaciju u uporištu Islamske države u Raki, čime je znatno odložena vojna akcija, prenosi AP.

Turska se protivi saradnji američkih i kurdskih snaga.

Plan je na kraju odobren, ali tek pošto je Flin smijenjen sa mjesta savjetnika za nacionalnu bezbjednost zbog dezinformisanja Bijele kuće o svojim kontaktima sa ruskim zvaničnicima.

Bonus video: