Tramp priznao: Planirao sam da otpustim Komija

Izjava predsjednika SAD je u suprotnosti sa prethodnim saopštenjima Bijele kuće, čime je povećao i kontroverzu oko odluke da otpusti šefa FBI
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2017. 08:01h

Američki predsjednik Donald Tramp je izjavio sinoć da je planirao da otpusti direktora FBI Džejmsa Komija, bez obzira na mišljenja zvaničnika Ministarstva pravde, što je u suprotnosti sa prethodnim saopštenjima Bijele kuće, a time je povećao i kontroverzu oko ove odluke.

Tramp je u intervjuu za NBC News rekao da je direktno pitao Komija da li je pod istragom, kao i da mu je Komi "tri puta" rekao da nije.

Tramp nije pokazao da razumije da bi ovakvo pitanje moglo biti posmatrano kao miješanje u aktivnu FBI istragu o mogućim vezama njegove predizborne kampanje sa Rusijom.

"Rekao sam, 'Ako je moguće, da li ćeš mi reći da li sam pod istragom?' On je rekao 'nisi pod istragom' ", kazao je Tramp NBC-u. On je precizirao da je ovakve razgovore vodio dva puta telefonom, kao i na večeri na koju je Komi došao da traži da ostane na tom položaju.

Komi nije potvrdio Trampovu verziju događaja. Međutim, njegovi saradnici i prijatelji tvrde da je siguran da će njegova verzija događaja, za koju tvrdi da je jedina istinita, isplivati na vidjelo prije ili kasnije.

Njujork tajms (New York Times) je kasno sinoć citirao neimenovane Komijeve kolege koje su opisali večeru koju je bivši direktor u januaru imao sa predsjednikom, koji je tada od njega zahtijevao lojalnost. Komi je, navodno, odbio nudeći umjesto toga "poštenje".

Bijela kuća je prvobitno, obrazlažući Trampovu odluku da otpusti Komija, citirala memorandum Ministarstva pravde u kome kritikuje Komijevo rukovođenje prošlogodišnjom istragom skandala vezanih za i-mejlove Hilari Klinton.

Tramp je, međutim, sinoć prvi put priznao da je i istraga o navodnom miješanju Rusije, koju je odbacio kao "izmišljenu priču", takođe imala uticaja na otpuštanje čovjeka koji je njome rukovodio.

Različite verzije razloga otpuštanja Komija, koga je Tramp opisao kao "hvalisavca" i "željnog pažnje", dolivaju ulje na vatru neizvjesnosti i haosa koja vlada u Bijeloj kući, u kojoj se zaposleni muče da usklade priče i umire bijesnog predsjednika, piše AP.

Na Kapitol Hilu, vršilac dužnosti direktora FBI-ja Andrju Mekejb se oštro usprotivio tvrdnji Bijele kuće da je Komi otpušten između ostalog i zbog toga što su zaposleni u toj službi izgubili povjerenje u njega.

"To nije tačno. Direktor Komi imao je veliku podršku unutar FBI, a ima je i danas ", rekao je Mekejb.

Čak ni potpredsjednik Majk Pens nije bio pošteđen neprijatnosti što je izgovorio verziju događaja koju je kasnije diskreditovao Tramp. Pens je, poput drugih zvaničnika, tvrdio da je Komi otpušten na osnovu memoranduma ministra pravde Džeka Sešonsa i njegovog zamjenika Roda Rozenštajna.

Međutim, Tramp, koji je tokom intervjua za NBC Komija opisivao u veoma ružnom kontekstu, rekao je da taj dokumet nije uticao na njegovu odluku da ga otpusti.

"Ja sam planirao da otpustim Komija. Bez obzira na preporuke, ja sam htio da otpustim Komija", rekao je Tramp.

Bonus video: