Njujork tajms: Šef FBI smijenjen jer je odbio lojalnost Trampu

Priča Komijevih savjetnika poklapa se sa izjavom njegovog dugogodišnjeg prijatelja Danijela Ričmana koji je kazao da je predsjednik smijenio "nekoga ko nije bio voljan da mu se zakune na apsolutnu lojalnost"
0 komentar(a)
Džejms Komi, Foto: Reuters
Džejms Komi, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.05.2017. 07:44h

Pravi razlog za smjenu direktora FBI je taj što je on odbio lojalnost američkom predsjedniku tokom jedne zajedničke večere u januaru, piše "Njujork tajms".

List je ovo objavio pozivajući se na dva neimenovana saradnika nedavno smijenjenog Džejmsa Komija. Kako se tvrdi, Komi je navodno, umjesto lojalnosti, obećao Trampu poštenje. Saradnici su rekli "Njujork tajmsu" da su se dogovorili da ova informacija ostane povjerljiva sve dok je Komi na čelu FBI, prenosi AP.

Portparolka Bijele kuće Sara Hakabi Sanders, međutim, odbacuje ove navode, navodi Tanjug.

Ipak, priča savjetnika poklapa se sa izjavom dugogodišnjeg Komijevog prijatelja Danijela Ričmana koji je kazao da je predsjednik smijenio "nekoga ko nije bio voljan da mu se zakune na apsolutnu lojalnost".

Komi je u oproštajnom pismu naveo da nema namjeru da mnogo komentariše i razmišlja o odluci da bude smijenjen kao i načinu na koji je to sprovedeno. Komi je u pismu naveo da će biti dobro, ali da će mu mnogo nedostajati FBI. Pismo je cirkulisalo među Komijevim prijateljima i kolegama, a njegov sadržaj je objavljen na sajtu CNN-a.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trampa da smijeni Komija bila je iznenađujuća. AP ocjenjuje da smjena Komija baca sjenku sumnje na istragu ove agencije povodom navoda o Trampovim vezama sa Rusijom.

FBI i tri komiteta Kongresa vode istragu o umiješanosti Rusije u izbore 2016. godine i eventualne Trampove veze. Kao prvi čovjek FBI, Komi je vodio kompleksnu kontraobavještajnu istragu od Trampove inauguracije.

U pismu upućenom Komiju, Tramp ga je u utorak obavijestio da odluka o smjeni stupa na snagu odmah. "Iako veoma cijenim što ste me obavijestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocjenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro", navodi se u pismu Trampa.

"Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti povjerenje javnosti u njegovu misiju primjene i sprovođenja zakona", naveo je Tramp.

Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Komi je na tu funkciju imenovan prije četiri godine, navodi AFP.

Džejms Komi je saznao da je smijenjen s funkcije direktora Federalnog istražnog biroa dok se obraćao grupi agenata FBI u Los Anđelesu, a na televiziji se pojavila udarna vijest o njegovoj smjeni.

Ovu informaciju koja se pojavila u svjetskim medijima za AP je potvrdio neimenovani zvaničnik policijskih snaga, koji je prisustvovao sastanku u Los Anđelesu. Prema njegovim riječima, kada se na televiziji pojavila vijest, Komi se prvo nasmijao sebi u bradu. Nastavio je da razgovara sa agentima, a potom je otišao u drugu sobu.

Komi se potom avionom vratio u Vašington. "Njujork tajms" piše da je Komi prvo pomislio da se radi o šali, ali je potom primio i zvanično obavještenje predsjednika o otkazu.

Tramp je više od jedne nedjelje razmišljao o smjeni šefa FBI, a kada je u utorak "prelomio" da to i uradi nije ga lično pozvao već je poslao svog dugogodišnjeg pripadnika privatnog obezbjeđenja da Komiju uruči odluku o otkazu, piše "Politiko".

Bonus video: