Vršilac dužnosti šefa FBI: Nedopustivo miješanje u istragu o ruskim vezama

Mekejb je negirao navode Bijele kuće da je Komi izgubio podršku podređenih u FBI, što je iskorišćeno kao obrazloženje za smjenjivanje
0 komentar(a)
Endrju Mekejb, Foto: Reuters
Endrju Mekejb, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2017. 16:46h

Vršilac dužnosti direktora američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Endrju Mekejb rekao je danas članovima Senata da će ih obavijestiti ako bude pokušaja da se utiče na istragu o miješanju Rusije u izbore i mogućim vezama sa štabom predsjednika Donalda Trampa.

Mekejb, koji umjesto smijenjenog šefa FBI Džejmsa Komija govori na redovnom događaju u Senatskom odboru za obavještajna pitanja, rekao je da do sada "nije bilo pokušaja da se omete istraga".

"Ne možete spriječiti muškarce i žene iz FBI da urade ispravnu stvar", rekao je Mekejb i dodao da neće obavještavati Bijelu kuću o napredovanju istrage.

Mekejb je negirao navode Bijele kuće da je Komi izgubio podršku podređenih u FBI, što je iskorišćeno kao obrazloženje za smjenjivanje. Dodao je da je imao "najveću privilegiju" što je sarađivao s Komijem koji je, prema njegovim riječima, uživao široku podršku".

On je takođe odbacio navode iz Bijele kuće da istraga FBI o ruskom miješanju u izbore i vezama Trampovih saradnika s Moskvom nema prioritet.

Ta istraga je "veoma značajna", rekao je Mekejb, ali odbio da kaže koliko je ljudi uključeno u nju.

Nekoliko dana prije smjenjivanja, Komi je tražio više novca za istragu, rekli su američki zvaničnici, što je pojačalo bojazni da je Tramp pokušao da podrije istragu koja može ugroziti njegov položaj.

Nejasno je međutim da li je Komijev zahtjev iznesen zamjeniku ministra pravde Rodu Rozenstajnu stigao do Trampa, ali je to otkriće pojačalo pritisak i demokrata i republikanaca na Bijelu kuću da objasni motive za iznenadno otpuštanje Komija.

Tramp je prvi šef države od Ričarda Niksona koji je smijenio zvaničnika nadležnog za istragu u vezi s Bijelom kućom.

Demokrate su brzo optužile Trampa da je iskoristio način na koji je Komi rukovodio istragom o spornim mejlovima predsjedničke kandidatkinje Demokratske partije Hilari Klinton da otpusti direktora FBI i pozvale na imenovanje specijalnog istražitelja za Rusiju, što su republikaci odbacili.

Tramp je poslije smjenjivanja rekao da je Komi loše radio svoj posao, a zvaničnici Bijele kuće kažu da mjesecima nije imao povjerenje u šefa FBI.

Bonus video: