IRONIČNI KOMENTAR SIRIJSKE OPOZICIJE

"Situacija u Palmiri kao nadmudrivanje Toma i Džerija"

"Da li treba da čestitamo predsjedniku Bašaru al Asadu za preuzimanje Palmire? Ako to uradimo, onda moramo da čestitamo i džihadistima ako opet preuzmu grad", izjavio je Naser el Hariri, šef delegacije sirijske opozicije na mirovnim pregovorima u Ženevi
1 komentar(a)
Palmira, Foto: Reuters
Palmira, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2017. 23:58h

Sirijska opozicija ironično je večeras prokomentarisala sudbinu drevnog grada Palmire, koji je dva puta bio u rukama džihadista Islamske države i dva puta ponovo pod kontrolom vlasti, navodeći da to podsjeća na nadmudrivanje iz crtanog filma "Tom i Džeri".

"Da li treba da čestitamo predsjedniku Bašaru al Asadu za preuzimanje Palmire? Ako to uradimo, onda moramo da čestitamo i džihadistima ako opet preuzmu grad", izjavio je Naser el Hariri, šef delegacije sirijske opozicije na mirovnim pregovorima u Ženevi.

Hariri je rekao da su i džihadisti i režim teroristi i dodao da praćenje situacije u Palmiri izgleda kao epizoda crtanog filma "Toma i Džerija".

Sirijske snage ušle su danas u Palmiru u pokušaju da ponovo preuzmu taj drevni grad od ekstremista Islamske države, prenijeli su sirijski državni mediji.

Palmira, često među sirijskim stanovništvom nazivana "Pustinjskom nevjestom", takodje je važna za strateški put između Damaska i susjednog Iraka. Tu je prije rata započetog 2011. godine, živjelo 65.000 stanovnika.

U Palmiri se nalaze stare rimske građevine i neprocenjivi istorijski predmeti, a kontrolu nad tim gradom preuzela je Islamska država u decembru.

Sirijska vojska ušla je danas na aerheološki lokalitet Palmire, prenijela je sirijska državna agencija SANA, dodajući da ekstremisti Islamske države napuštaju to područje.

Odbrambeni napori Islamske države počeli su da popuštaju u nedjelju, a vladine snage došle su do oboda Palmire u utorak, navela je agencija AP.

To je druga operacija Vlade Sirije za preuzimanje Palmire. Sirijska vojska prethodno je u martu prošle godine preuzela taj grad od ekstremista Islamske države, ali je izgubila kontrolu nad njim poslije 10 mjeseci.