Posljedice ukidanja Obamakera: Rupe u finansiranju, rizici...

Na promjene ukazuju dvije konsultantske firme Avalere Health i McKinsey u izvještaju predstavljenom guvernerima
0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2017. 12:31h

Moguće posljedice ukidanja Obamakera za američke savezne države su rupe u finansiranju zdravstva i rizik od gubitka zdravstvenog osiguranja.

Na promjene ukazuju dvije konsultantske firme Avalere Health i McKinsey&Company u izvještaju predstavljenom guvernerima.

Zakon o zdravstvu, koji je donijet 2010.godine, predviđa subvencije za privatne osiguravajuće kuće i proširenje državnog zdravstvenog programa Medikejd za porodice s niskim primanjima. Reformom zdravstva koju je sproveo bivši predsjednik Barak Obama, prošireno je zdravstveno osiguranje na više od 20 miliona Amerikanaca.

Promjenama u zdravstvu koje razmatra Predstavnički dom američkog Kongresa, gdje većinu imaju republikanci, značajno bi bio smanjen federalni budžet za Medikejd i subvencionisano privatno osiguranje, ocijenjeno je u izvještaju konsultantskih firmi Avalere Health i McKinsey&Company.

To bi dovelo do manjka u finansiranju sektora zdravstva na nivou saveznih država.

Smanjena izdvajanja za Medikejd moglo bi da izazove i slabiju ekonomsku aktivnost i zatvaranje radnih mesta, ocjenjuju konsultatnske firme.

Bolnice, koje imaju veliku korist od programa Medikejd, veliki su poslodavci u lokalnim zajednicama. Problemi bi postali i zdravstveni troškovi pacijenata bez osiguranja, navodi se u izvještaju.

Iako bi države dobile neka dodatna sredstva kao finansijsku garanciju, smanjenjem federalnih subvencija neki korisnici imali bi nove troškove za osiguranje što bi vjerovatno za posljedicu imalo i manji broj osiguranih ljudi.

Zamjenica portparola Bijele kuće Sara Hakabi Sanders izjavila je za Ej-Bi-Si da je cilj nove administracije da ljudi ne izgube svoje osiguranje i da se smanje zdravstveni troškovi.

"Na svaki mogući način nastojimo da uradimo upravo to: ukinemo užasan, neuspješan sistem i zamijenimo ga nečim boljim", rekla je Sanders.

Prema prijedlogu guvernera iz Republikanske partije, u čiji je nacrt AP imao uvid, program Medikejd bi bio transformisan u program oblikovan u svakoj državi posebno, u okviru finansijskog limita.

Bonus video: