SAD: Smanjen nivo vode na brani Orovil nakon što je evakuisano skoro 200.000 ljudi

Oko 250 kalifornijskih policajaca raspoređeno je u blizini brane i duž puta kojim se sprovodi evakuacija kako bi upravljali izmještanjem stanovništva i spriječili pljačke u napuštenim područjima
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2017. 18:55h

Nivo vode na brani Orovil, na sjeveru američke države Kalifornije, opao je danas, čime je smanjen rizik od njenog daljeg popuštanja i izlivanja vode, nakon što je evakuisano gotovo 200.000 ljudi.

Službenici kalifornijskog zavoda za vodne resurse počeli su jutros da pregledaju pukotine na prelivniku brane na jezeru Orovil, najviše brane u SAD, oko 240 kilometara sjeverno od San Franciska.

Vlasti su u nedjelju naredile evakuaciju ljudi koji žive u podnožju jezera, jer bi u slučaju pucanja brane moglo da dođe do izlivanja 9.144 metra visokog vodenog talasa na naseljena područja.

Evakuacija je uslijedila poslije otkrića velike rupe na prelivniku brane Orovil visoke 235 metara i procjene da bi brana mogla da popusti za sat vremena.

Oko 250 kalifornijskih policajaca raspoređeno je u blizini brane i duž puta kojim se sprovodi evakuacija kako bi upravljali izmještanjem stanovništva i spriječili pljačke u napuštenim područjima.

Jezero Orovil se koristi i kao rezervoar, a nivo vode je značajno porastao posljednjih nedjelja poslije niza oluja koje su pogodile Kaliforniju, pogotovo njen sjeverni dio u kojem se jezero nalazi.

Nivo vode je porastao zbog obilnih padavina i snijega poslije višegodišnje suše, a do ovakvog hitnog slučaja došlo je prvi put za skoro 50 godina postojanja brane Orovil, navodi BBC.

Odsjek za vodene resurse Kalifornije naveo je na svom nalogu na Tviteru, oko 16.30 časova po lokalnom vremenu, da se procjenjuje da će prelivnik pored brane da se uruši u narednih sat vremena.

Rojters, međutim, navodi da je on i dalje bio postojan skoro tri sata nakon što je Odsjek za vodene resurse Kalifornije objavio da će ekipe upotrijebiti helikoptere kako bi popunili rupe u prelivniku.

Vlasti, takođe, ispuštaju vodu kako bi smanjile nivo vode jezera.

Orovil je grad od 16.000 stanovnika.

Na prelivniku brane "Orovil", koja je sa 230 metara najviša u SAD, nedavno se pojavila ogromna rupa, ali su vlasti tvrdile da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini.

Prethodne nedjelje, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz vještačkog jezera za vrijeme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u rijeci i jezeru) - otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Brana "Orovil" na rijeci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno vještačko jezero Orovil jedno od najvećih vještačkih jezera u Kaliforniji.

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana "Orovil" ima kapacitet od 819 megavata.

Galerija

Bonus video: