SAD uvele nove sankcije; Iran: Nikada nećemo započeti rat

Predsjednik SAD Donald Tramp upozorio je danas Teheran da se "igra s vatrom" i naveo da prema Iranu neće biti "tako ljubazan", kao što je bio njegov prethodnik Barak Obama
70 pregleda 0 komentar(a)
SAD, Iran, Foto: Shutterstock
SAD, Iran, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.02.2017. 17:05h

Vlasti SAD su uvele nove sankcije Iranu kako bi kaznile zvanični Teheran zbog ispaljivanja balističke rakete i podrške hutskim pobunjenicima u Jemenu, piše AFP.

Na udaru sankcija, prvih koje je administracija Donalda Trampa uvela Iranu, našlo se 13 pojedinaca i 12 kompanija u Iranu i Kini, za koje su SAD utvrdile da podržavaju raketni program Teherana i vojne snage Revolucionarne garde.

"Konstantna podrška Irana terorizmu i razvoju programa balističkih raketa predstavlja prijetnju po region, po naše partnere širom svijeta i po SAD", izjavio je vršilac dužnosti direktora Kancelarije američkog ministarstva finansija zadužene za kontrolu aktiva u inostranstvu.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif je putem Tvitera poručio da njegova zemlja "nikada neće započeti rat" uprkos prijetnjama koje dobija.

AFP navodi da se komentar Zarifa odnosio na seriju upozorenja iz SAD izrečenih nakon iranskog testiranja balističkih raketa.

"Nikada nećemo iskoristiti oružje protiv bilo koga, izuzev u samoodbrani. Hajde da vidimo da li iko od onih što se žale može da kaže isto", napisao je iranski ministar na ovoj društvenoj mreži.

Zarif je naveo i da Teheran "ne dotiču prijetnje, pošto bezbjednost Irana dolazi od naroda".

Predsjednik SAD Donald Tramp upozorio je danas Teheran da se "igra s vatrom" i naveo da prema Iranu neće biti "tako ljubazan", kao što je bio njegov prethodnik Barak Obama.

"Iran se igra s vatrom - oni ne cijene koliko je 'ljubazan' predsjednik Obama bio prema njima. Ja ne!", objavio je Tramp na Tviteru, prenio je Rojters.

Novi šef Bijele kuće je juče na ovoj društvenoj mreži, koristeći velika slova, naveo da je Iran "formalno upozoren zbog ispaljivanja balističke rakete".

Tramp je dodao da bi Iran "trebalo da bude zahvalan" na sporazumu, koji je po njegovom mišljenju užasan po SAD.

"Iran je bio na koljenima i pred kolapsom prije nego što su SAD pritekle i pružile mu spasonosnu pomoć u obliku (nuklearnog) sporazuma: 150 milijardi dolara", tvrdi Tramp.

Bonus video: