Odović za TV Vijesti: Ministarstvo neće odustati od toga da advokati budu u sistemu fiskalizacije

"Sama činjenica da je nešto ustavna kategorija ne može biti osnov za neprimjenjivanje jednog zakona i upravo bi to advokati trebali da zanju"

14845 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Odović, Foto: Screenshot
Odović, Foto: Screenshot

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja neće odustati od toga da advokati budu u sistemu fiskalizacije, kazao je za Televiziju Vijesti, Janko Odović, državni sekretar u tom ministarstvu.

On je kazao i da smatraju da je odluka Advokatske komore da stupi u štrajk nezakonita.

"Vlada Crne Gore i ovo ministarstvo smatraju da je ta odluka nezakonita. Sama činjenica da je nešto ustavna kategorija ne može biti osnov za neprimjenjivanje jednog zakona i upravo bi to advokati trebali da zanju. Mi smo u više navrata u tim razgovorima bili otvoreni da pružimo sve modalitete da napravimo model elektronske fiskalizacije kojima bi se izašlo njima u susret. Međutim njihov stav je bio poprilično tvrd i nije se moglo dalje razgovarati o tome. Ministarstvo ne samo da neće nego ne može odustati od toga", kazao je Odović.

Advokatska komora Crne Gore je od danas zvanično stupila u štajk i naložila je svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kojem osnovu.

Odluka da obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore sve do ispunjena zahtjeva kojim se traži da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji i da se ova djelatnost izuzme iz njegove primjene donijeta je u četvrtak na vanrednoj sjednici skupštine komore koja je održana elektronskim putem.

Iz Vlade je saopšteno da je štrajk advokata odnosno odluka Advokatske komore o obustavi pružanja pravne pomoći nezakonita i bez utemeljenja u pravnom sistemu Crne Gore.

Oni pozivaju advokate koji su protiv štrajka da nastave da rade.

Predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović rekao je u Jutarnjem programu RTCG da je štrajk opravdan, i da se nadaju dogovoru.

On je nakon toga u saopštenju naveo da su netačni i pravno neutemeljeni navodi dati u izjavi Vlade Crne Gore te da su postupili po Zakonu o advokaturi i Statutu Advokatske komore.

Bonus video: