Šta kriju zapisi na poveznicama knjiga iz srednjeg vijeka

Čitanje sakrivenih dijelova rukopisa sa poveznica knjiga moguće je zahvaljujući makro rendgenskoj fluorescentnoj spektrometriji (MA-XRF), koji omogućava čitanje svih dijelova knjige bez skidanja poveza
60 pregleda 0 komentar(a)
stare knjige, Foto: Erik Kuakel
stare knjige, Foto: Erik Kuakel
Ažurirano: 05.06.2016. 07:54h

Tajne srednjovjekovnog rukopisa vjekovima sakrivene od očiju javnosti, sada bi mogle da budu otkrivene prvi put, zahvaljujući novim tehnologijama, piše Guardian.

Holandski naučnici sa saradnicima su zahvaljujući tehnici rendgena prvi put uspjeli da pročitaju odlomke rukopisa sa poveznica knjiga, koji nisu mogli da budu dešifrovani golim okom.

Dr Erik Kuakel istoričar srednjevjekovne književnosti sa Univerziteta u Lajdenu, kazao je za Observer da je pronađeni rukopis prava riznica za naučnike.

“Ovo je vrlo uzbudljivo”, kazao je on.

Profesor Joris Dik, sa Delft univerziteta tehnologija, smatra da je mogućnosti da u rukopisu budu pronađeni novi materijali sa tragovima prošlosti velika.

Čitanje sakrivenih dijelova rukopisa sa poveznica knjiga moguće je zahvaljujući makro rendgenskoj fluorescentnoj spektrometriji (MA-XRF), koji omogućava čitanje svih dijelova knjige bez skidanja poveza.

Povezi knjiga nastalih između 15. i 18. vijeka često sadrže sakrivene djelove teksta, koji mogu biti i stariji od nastanka knjiga.

“Bilo bi sjajno pronaći djelove starog primjerka Biblije, najvažnijeg teksta srednjeg vijeka. Svaka biblioteka ima na hiljade takvih poveza”, kazao je Kuakel.

Naučnici tvrde da zahvaljujući novim tehnologijama mogu da čitaju sadržaj i sa stranica koje su zalijepljene jedna na drugu.

Bonus video: