Revolucija na pomolu: Okrenut proces starenja?

Sama teorija Pariš se zasniva na telomerima, odnosno na njihovoj dužini u okviru bijelih krvnih zrnaca. Ukoliko je telomer duži imamo mlađu ćeliju
97 pregleda 23 komentar(a)
DNK, Foto: Science.org
DNK, Foto: Science.org
Ažurirano: 25.04.2016. 14:21h

Direktorka Bioviva Ink iz SAD, Elizabet Pariš, tvrdi da je ona prvi čovjek u istoriji koja je uspjela da okrene proces starenja, zahvaljujući eksperimentalnim genetskim testovima njene kompanije.

Pariš se prvi put podvrgnula genetskoj terapiji 2015 godine: sa jedne strane se ta terapija bori protiv pražnjenja mišića što je glavni uzrok starenja, a sa druge strane spriječava trošenje matičnih ćelija zbog kojih dolazi do bolesti a samim tim i starenja, prenosi Scientist alert.

Na početku ova terapija mora proći niz testova, kako bi se dobila potvrda o njenoj dugovječnosti.

"Današnji terapeuti nude samo marginalna rešenja za probleme bolesti i starenja. Ali ukoliko ovi rezultati budu i blizu istini, znači da smo izmjenili istoriju." kaže Pariš.

Što znači da se provjere moraju raditi konstantno, međutim ukoliko se utvrdi da je tačno, ovaj rad će biti revolucionaran.

Telomeri su kratki segmenti DNK koji se nalaze na krajevima hromozoma, i koji štite iste od starenja. Kada dođe do njihovog "habanja" samim tim dolazi i do starenja.

Sama teorija Pariš se zasniva na telomerima, odnosno na njihovoj dužini u okviru bijelih krvnih zrnaca. Ukoliko je telomer duži imamo mlađu ćeliju.

Pariš tvrdi da je uspjela njenim terapijama da smanji proces starenja telomera za 20 godina.

Ipak sve ovo mora biti ponovo utvrđeno, a Parišina krv se često kontroliše i prati.

Bonus video: