Na ETF-u predstavljen električni automobil, djelo studenata iz Turske

Studenti su dizajnirali automobil crvene boje, težak je 240 kilograma, a dug četiri metra. Napravljen je od karbonskih vlakana, a zbog svog dizajna i trkačkih sposobnosti osvojio je vrijedne pehare
191 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2016. 10:25h

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici danas je predstavljen trkački automobil na električni pogon "Pehlivan ElekTrak", djelo studenata iz Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

"Pehlivan tim" kojeg čini dvadesetak mladih ljudi okupljen je 2013. godine na Univerzitetu Trakya, s ciljem osmišljavanja modernog automobila na električni pogon.

Studenti su dizajnirali automobil crvene boje, težak je 240 kilograma, a dug četiri metra. Napravljen je od karbonskih vlakana, a zbog svog dizajna i trkačkih sposobnosti osvojio je vrijedne pehare.

Automobil se kreće pomoću četiri točka i ima kapacitet za dvije osobe. Kada je riječ o njegovom pogonu, automobil ide na baterije od 3kWh. Pri punim baterijama, automobil može preći 120 kilometra i dostići maksimalnu brzinu od 110 km/h.

Prezentacija automobila održana je na fakultetu, nakon čega su studenti i profesori Elektrotehničkog fakulteta na platou ispred fakultetske jedinice razgledali trkački automobil.

Osim studenata i profesora koji su znatiželjno promatrali trkački automobil, njega je obišao i isprobao ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Serhat Galip.

"Pehlivan tim" će posjetiti i Albaniju, a prethodnih dana posjetili su BiH, Bugarsku, Grčku i Makedoniju.

Galerija

Bonus video: