U APRILU NOVA ISTRAŽIVANJA TUTANKAMONOVE GROBNICE

Šta se sve krije iza tajne odaje

Skeniranje radarom koje je obavljeno na grobu prošle godine pokazuje da iza zida može da postoji praznina
91 pregleda 1 komentar(a)
Tutanakamonov sarkofag, Foto: Wikipedia.org
Tutanakamonov sarkofag, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Egipatsko Ministarstvo antikviteta najavilo je da će 2. aprila biti započeta nova istraživanja i skeniranja grobnice kralja Tutankamona, koja bi mogla da otkriju nove činjenice o grobnici egipatskog faraona. Nakon što se danima spekulisalo o izjavi ministra turizma u Egiptu, Hašima Zazoa, da se u Tutankamonovoj grobnici sigurno nalaze skrivene odaje koje kriju velikog blago, Ministarstvo antikviteta je otkrilo da će uskoro otpočeti nova istraživanja, koja će objelodaniti pravu istinu o grobnici kralja Tutankamona.

Prošle godine, egiptolog sa Univerziteta Arizona Nikolas Rivs  objavio je rezultate koji ukazuju da postoje skrivene odaje iza jednog zida u Tutankamonovoj grobnici. On smatra da ove komore skrivaju grobnicu kraljice Nefertiti, žene faraona Akhenatena i Tutankamonovog oca. 

“Mogli bismo se prvi put u novijoj istoriji suočiti sa netaknutom grobnicom jednog egipatskog faraona u Dolini kraljeva“, izjavio je Rivs za časopis “LiveScience”. Egiptolog je objasnio da je kompanija Factum Arte, koja je angažovana da skenira Tutankamonovu grobnicu, otkrila neobične linije i nepravilnosti u malteru grobnice što ukazuje na to da je zid izgrađen preko vrata u drevnim vremenima.

Neki od artefakta u Tutankamonovoj grobnici bili su prvobitno namijenjeni za Nefertiti, ali su nakon Tutankamonove smrti ipak sahranjeni sa njim.

Skeniranje radarom koje je obavljeno na grobu prošle godine pokazuje da iza zida može da postoji praznina. Bivši egipatski ministar za antikvitete, Zahi Havas, zatražio je da se ta tvrdnja oprezno i detaljno istraži. On je istakao da geološke osobine u Dolini kraljeva mogu dovesti do toga da radar lažno pokazuje pozitivno na grobnicu, dok u stvari taj signal dolazi od prirode. Egipatski zvaničnici se nadaju da bi potencijalno otkriće skrivene grobnice moglo povećati priliv turista u Egipat.

Preporučujemo za Vas