NAJVEĆI MAJMUN IZUMRO PRIJE OKO 100.000 GODINA

Kako je iščezao “pravi” King Kong

Gigantopithecus, koji je po svom izgledu najviše podsjećao na čuveno filmsko čudovište King Konga, bio je pet puta teži od odraslog muškarca i visok oko tri metra. U vrijeme kada je bio na vrhuncu svog razvoja, prije oko milion godina, nastanjivao je polutropske šume u južnoj Kini i jugoistočnoj Aziji
320 pregleda 1 komentar(a)
Gigantopithecus, Foto: Wikimedia
Gigantopithecus, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 12.02.2019. 00:09h

Najveći majmun koji je ikad hodao Zemljom izumro je prije oko 100.000 godina, procjenjuju naučnici.

Gigantopithecus, koji je po svom izgledu najviše podsjećao na čuveno filmsko čudovište King Konga, bio je pet puta teži od odraslog muškarca i visok oko tri metra. U vrijeme kada je bio na vrhuncu svog razvoja, prije oko milion godina, nastanjivao je polutropske šume u južnoj Kini i jugoistočnoj Aziji.

Dosad istraživači nisu znali gotovo ništa o njegovoj anatomiji i navikama. Jedini fosilizovani ostaci kojima naučnici raspolažu su četiri djelimično očuvane donje vilice i oko hiljadu zuba, od kojih je prvi pronađen 1930-ih godina u jednoj apotekarskoj radnji u Hong Kongu, gdje je čuvan pod nazivom “zmajev zub”.

"Ovi oskudni ostaci nam ne mogu reći da li se životinja kretala na dvije ili četiri noge i koje su bile njene tjelesne proporcije", kazao je za AFP Erve Boherens, istraživač iz Univerziteta u Tibingenu.

Naučnici vjeruju da je gigantopitekus bio u srodstvu s orangutanom, ali ne znaju da li je kao i on imao zlatno-crvenu dlaku ili crnu poput gorile. Drugu misteriju predstavlja njegov način ishrane: da li je bio mesožder ili vegetarijanac? Da li je volio bambusovo lišće kao i njegova savremenica, praistorijska džinovska panda?

Odgovori na ova pitanja pomogli bi naučnicima da shvate zašto je životinja koji zasigurno nije strahovala ni od kakvog predatora izumrla. Analizirajući varijacije izotopa ugljenika na gleđi njegovih zuba, Boherens i međunarodni tim istraživača otkrili su da je ovaj drevni King Kong živio isključivo u šumi, da je jeo samo biljnu hranu, te da nije previše žudio za bambusom.

Sve je to funkcionisalo u najboljem redu do trenutka kada je na Zemlji nastupilo ledeno doba tokom pleistocena koji je trajao od prije 2,6 miliona godina do prije 12.000 godina. Tada su se priroda i evolucija urotile protiv ovog diva i dovele do njegovog potpunog izumiranja, naveo je Boherens.

“S obzirom na veličinu, gigantopitekusu je bila potrebna velika količina hrane”, objasnio je on. “Kada su se tokom pleistocena šume sve više pretvarale u savane, postalo je sve teže doći do hrane”, kazao je njemački naučnik.