Japanski profesor na putu "čitanja misli"

Studija se bavi vezama između zvučnih talasa koje pravi govor i moždanih talasa koji se emituju neposredno prije toga
1 komentar(a)
mozak, Foto: Shutterstock.com
mozak, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.01.2016. 09:32h

Japanski profesor je otkrio način da "čita misli" prije nego što ih osoba izgovori, tvrdi se u najnovijoj studiji koja dolazi sa Kjušu Instituta za tehnologiju.

Studija se bavi vezama između zvučnih talasa koje pravi govor i moždanih talasa koji se emituju neposredno prije toga.

Da bi došao do ovog zaključka, profesor Tošimasa Jamazaki je pitao učesnike u grupnom ispitivanju da izgovaraju određene riječi na japanskom i to one koje za zajedničko imaju da proizvode oblike moždanih talasa i kad se izgovore i kad se pomisle.

Istraživači su potom mjerli promjene aktivnosti u dijelu mozga za jezik. Dok su ispitani izgovarali riječi, tim istraživača je pravio mjerenja uključujući one momente neposredno prije izgovaranja riječi.

Oni vjeruju da su našli vezu koja se proteže od momenta kad je slovo "začeto" u mozgu do momenta kada je izgovoreno, a ključ u toj vezi je takozvani je mjerljivi "readiness potential" (RP) - mjerljivi mehanizam koji mijenja ponašanje moždanih talasa, a tiče se voljnih aktivnosti mozga.

Kada je mozak svjesno spreman za riječi, Jamazaki je otkrio da se moždani talasi mijenjaju do dvije sekunde prije izgovaranja.

Tim sada radi na tome da poboljša metodu kako bi mogli da dešifruju čitave riječi i rečenice. Nadaju se da će njihovo istraživanje pomoći istraživanju hendikepa, a možda čak i da nijemima podare moć govora.

Bonus video: