Kako će izgledati telefoni za 20 godina

Možemo samo nagađati, ali ono što je sigurno, kada gledamo razvoj nadolazećih novotarija izvjesno je da će baterije biti moćne, puniće se u roku nekoliko sekundi
7 komentar(a)
mobilni telefon, internet, Foto: Shutterstock
mobilni telefon, internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.09.2015. 12:19h

Pametni telefoni danas u odnosu na unazad osam godina kad je predstavljen prvi iPhone toliko su napredovali da se to teško uopšte može opisati, piše ICTbusiness i dodaje da, ako gledamo situaciju unazad dvije i po do tri godine razlika i nije tolika.

Pitanje je kolika će ta razlika biti za dvadeset godina.

Možemo samo nagađati, ali ono što je sigurno, kada gledamo razvoj nadolazećih novotarija izvjesno je da će baterije biti moćne, puniće se u roku nekoliko sekundi, nanotehnologija će vladati unutrašnjosti uređaja, uređaj ćemo doslovno osjećati, biće rasklopiv, savitljiv... Treba biti oprezan jer, na primjer, Samsung je još 2008. godine najavio da radi na bateriji koja će koristiti vodu za hlađenje i trajala bi sedmicama. Ništa se, međutim, nije dogodilo po tom pitanju od strane Samsunga.

Baterije

Za dvije decenije nanotehologija će toliko napredovati da ćemo imati nanobaterije, dovoljno male da jedva zauzmu prostor, a dovoljno moćne da traju danima. Uz to, moguće je da u jednom uređaju bude i njih desetak, što bi nam uređaj ostavilo u opticaju sedmicama, a potom bi se kad se sve potroši on napunio u roku minute po bateriji, odnosno desetak minuta ukupno. Zvuči fascinantno. Još je fascinantnije i da će se vrlo vjerovatno te baterije, kao i sve drugo, moći napraviti 3D printerima!

Sklopivi uređaji

Već je južnokorejski LG predstavio dva uređaja koji su donekle savitljivi i fleksibilni, ali i u budućnosti će to biti nešto sasvim drugo. Moći će se spakovati u džep poput maramice, savijati oko ruke, a pritom ne gubiti apsolutno ništa po pitanju performansi i samog dizajna.

Magic Touch

Kompanija Tactus razvija mogućnosti za displeje koji bi imali prilagodljivu površinu, što znači da ne bi bili isključivo glatki već bi mogli imati i sitne izbočine, a njima bi se onda mogle koristiti slijepe i slabovidne osobe. No, sve to predviđeno je u narednih pet godina i to pod nizom uslova. Stoga je jasno da će za dvadeset godina Magic Touch biti nešto potpuno normalno.

'Ubica' konzola

Nvidia je napravila korak prema tabletima i pametnim telefonima pa su neki od njih s Tegra čipovima u osmojezgrenim procesorima već moćniji nego Xbox 360 ili PlayStation 3, a uz to nude 4K. Ako znamo da pametni telefoni i tableti dolaze svake godine, ovim tempom bi za dvadeset godina igraće konzole mogle izgledati smiješno, osim ako se sve zajedno sve ne promijeni. Jer, ako ćemo moći sklapati, savijati i koristiti pametne telefone kao projektore, možda će oni biti konzole u jednom. Sony i Microsoft bi time sigurno spasili odjeljenja za mobilne uređaje, koji su trenutno u lošem stanju.

Superbrzine

Znamo da će do 2025. godine standard biti 5G, a to je već oko 70 puta brže nego ovo što imamo sad. Zbog toga za dvadeset godina dolazi još neki napredak na tom polju i problemi s konekcijom biće stvar davne prošlosti.

Modularni pametni telefoni

Project Ara ide u smjeru stavaranja modularnih uređaja i to bi dogodine moglo postati stvarnost. A za dvadeset će biti normalno sam složiti kompletni uređaj. Samo, biće zanimljivo vidjeti šta bismo to na savitljivim i sklopivim uređajima uopšte mogli i željeli mijenjati. Možda će to imati veze s nanotehnologijom i mijenjaćemo najsitnije dijelove jer oni će činiti razliku.

3D

Voljeli bismo da to bude istina jer trenutno ne vidimo što bismo dobili s 3D displejima. Ali ako se hologrami razviju kako se planira, imaćemo telefonske razgovore kao što su oni u SF filmovima.

Bonus video: