Otkrivena područja bez kiseonika i života u Atlantiku

Studija u magazinu “Biogeosciences” opisuje područja prepuna vrtloga koja se kreću po Atlantiku, ponekad i mjesecim
0 komentar(a)
Atlantik
Atlantik
Ažurirano: 10.05.2015. 11:23h

Slojevi morske vode s velikim manjkom kiseonika, koji se protežu i do 160 kilometara, i ne mogu podržavati bilo kakav oblik života, pronađeni su u Atlantskom okeanu, pokazala su najnovija naučna istraživanja.

Istraživači s GEOMAR Helmohltz centra za okeanska istraživanja u Kilu u Njemačkoj otkrili su okoline s neočekivano niskim nivoima kiseonika nekoliko stotina kilometara od obale zapadne Afrike. Studija, objavljena u magazinu “Biogeosciences”, opisuje područja prepuna vrtloga koja se kreću po Atlantiku, ponekad i mjesecima, navodi “Indipendent”.

Grupa istraživača, vođena doktorom Johanesom Karstensenom upozoravaju da se “vrtlozi kreću zapadno, oko četiri do pet kilometara dnevno, od mjesta nastanka prema otvorenom okeanu”.

Takozvane “mrtve zone” najčešće se mogu naći u plitkim vodama, poput jezera ili plitkim morskim obalama. Međutim, cirkulišuće kretanje vrtloga, pronađenih u Atlantiku, onemogućuje izmjenu vode pa se kiseonik u njima vrlo brzo potroši.

“Brza rotacija vrtloga otežava izmjenu kiseonika kroz granicu rotirajuće struje i okeana. Isto tako, takvo cirkulisanje vode stvara plitke slojeve, do više desetina metara duboke, koji podržavaju snažan rast biljaka”, objašnjava dr Karstensen. Posljedica toga je da se kiseonik unutar vrtloga vrlo brzo potroši jer ga alga iscrpe za svoj rast.

Na stranu šteta koja se tako nanosi okeanskoj fauni, Karstensen predviđa kako bi “mrtve zone” mogle uticati na stanovnike Zelenortskih Ostrva.

“Uzevši u obzir da se nekoliko 'mrtvih zona' koje smo promatrali nalazi manje od stotinu kilometara sjeverno od arhipelaga Zelenortskih Ostrva, nije nemoguće da će 'zone' zahvatiti i to područje”, tvrdi dr Karstensen.

Obala će zbog toga biti pogođena vodom s manjkom kiseonika, što će sigurno poremetiti osjetljivu ravnotežu obalnih ekosistema i izazvati pomor riba i drugog okeanskog života

Bonus video: