Svemirsko zračenje šteti mozgu astronauta

Naučnici su izložili laboratorijske miševe kosmičkom zračenju i konstatovali da je mozak glodara oticao i da su imali teškoće u prenosu nervnih signala, što dovodi do pada kognitivnih sposobnosti
100 pregleda 3 komentar(a)
Astronauti, Foto: NASA
Astronauti, Foto: NASA
Ažurirano: 02.05.2015. 08:10h

Zračenje kojem su izloženi kosmonauti na dugim putovanjima u svemiru, mogu da oštete njihov nervni sistem i dovedu do trjnog smanjenja kognitivnih sposobnosti, rezultati su najnovije naučne studije obavljene nad laboratorijskim miševima.

"To nije dobra vijest za kosmonaute koji borave do godine na putu ka Marsu", izjavio je autor studije Čarls Lajmoli sa Univerziteta u Kaliforniji.

Prema njegovim riječima, kosmička zračenja mogu da dovedu do pada radnih sposobnosti, oštećenja pamćenja i teškoća u koncentraciji koji su bitni za svemirsku misiju.

Lajmoli je rekao da to oštećenje može da bude trajno i kad se austronauti vrate na Zemlju.

Naučnici su izložili laboratorijske miševe kosmičkom zračenju i konstatovali da je mozak glodara oticao i da su imali teškoće u prenosu nervnih signala, što dovodi do pada kognitivnih sposobnosti.

U studiji se ističe da astronauti u međunarodnoj svemirskoj stanici nisu izloženim visokom kosmičkom zračenju jer su zaštićeni Zemljinom magnosferom. Ta stanica se nalazi između 350 i 400 kilometara iznad Zemlje.

Studija je sprovedena u okviru istraživanja američke svemirske agencije Nasa o uticaju dugog boravka u svemiru kao što bi bile misije naseljavanja Marsa.

Bonus video: