Stiže programirano biološko oružje, opasnije od nuklearnog

56 pregleda 7 komentar(a)
biološko oružje, Foto: Shutterstock
biološko oružje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.02.2015. 18:17h

Bliži se doba programiranog biološkog oružja, a naučnici upozoravaju da bi ona mogla da budu jednako smrtonosna, ako ne i smrtonosnija od nuklearnog oružja.

U tim oružjima koristi se nešto što se naziva sintetička biologija, koja liči na genetski inženjering, ali na steroidima.

U osnovi, riječ je o reprogramiranju gena da obavljaju tačno određenu funkciju.

Ali, panel akademskih stručnjaka na konferenciji New America Future of War, upozorava da bi ta oružja mogla da budu jednako velik problem kao što je to dosad bilo i još je, nuklearno oružje.

"Biološki bazirani sukobi budućnosti bili bi suludi u poređenju: "uništiću ti snabdijevanje hranom", "uništiću ti izvore vode", "ukloniću ti mogućnost razmnožavanja", "ukloniću mogućnost loze tvojih gena da se šire", samo su neki od primjera koje je naveo Majkl Krou, dekan američkog državnog Univerziteta Arizona, a prenosi news.com.au.

Upozorio je i da se mora ozbiljno sjesti za sto i razmisliti o tim stvarima, prije nego što izgubimo sve konce u rukama.

U SAD agencija za napredna istraživanja u odbrambenoj tehnologiji, DARPA, već godinama istražuje mogućnost upotrebe sintetičke biologije u ratne svrhe te je 2014. godine u tom smjeru osnovana i kancelarija za biološke tehnologije unutar te agencije.

Njihovo istraživanje dosad naprosto je zastrašujuće. Godine 2011. DARPA je počela da ulaže velika sredstva u projekat BioDesign.

Njegov cilj bio je da proizvede sintetički organizam, koji može da živi vječno, ili po potrebi, da može da se ubije takozvanim kolekularnim prekidačem. Takvi bi organizmi, kako je to DARPA navela, "proizvodili zacrtan biološki efekat", što drugim riječima znači - šta god njegovi tvorci i oni koji ga kontrolišu, požele.

Dnevnik.hr

Bonus video: