Sedam savjeta za bolju produktivnost na poslu

Predlažemo sedam načina koje možete primijeniti odmah, a koje vam mogu pomoći da uradite više tokom dana
1 komentar(a)
Produktivnost (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Produktivnost (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.09.2014. 12:38h

Svako od nas želi da uradi što više stvari tokom dana. Međutim, kada započne dan, ukoliko nijesmo pažljivi, lako možemo ući u lavinu poruka elektronske pošte, telefonskih poziva, obavještenja na Facebooku i prije nego što smo i svjesni toga, kraj radnog dana je tu, a mi nijesmo uradili dovoljno.

U nastavku vam predlažemo sedam načina koje možete primijeniti odmah, a koje vam mogu pomoći da uradite više tokom dana:

1) Korisitite slušalice dok radite

Samo stavljanje slušalica u uši vam može pomoći da se bolje fokusirate na ono što radite. Ukoliko još i izaberete neku muziku koja vam prija, efekat će biti još bolji. Slušalice mogu biti posebno korisne u radnom prostoru gdje više zaposenih radi u istoj kancelariji.

2) Ne provjeravajte elektronsku poštu prije 10 ujutru

Ovo vjerovatno izgleda kao nemoguća misija za većinu ljudi. Međutim, ukoliko probate, vidjećete da nije tako strašno. Kada prvo provjerite elektronsku poštu nakon dolaska na posao, ulazite u reaktivni način razmišljanja, jer u našim sandučićima se nalaze obično poruke gdje neko traži nešto od nas. Onda počnete da razmišljate šta treba da učinite kako bi odgovorili na ove zahtjeve, što dovodi do toga da ne stignete da uradite ono što ste planirali za taj dan.

3) Ograničite vrijeme koje provodite na web-u

Pretraživanje web-a, društvene mreže, obavještenje o pristiglim porukama elektronske pošte, različita obavještenja na našem mobilnom telefonu i slično su vjerovatno najveći potrošači našeg vremena na poslu. Zbog toga, svako jutro najmanje što treba uraditi jeste da ne otvarate u pretraživačima prozore u kojima su otvoreni Facebook, Twitter i ostale društvene mreže. Ugasite opciju za obavještavanje o prisitiglim novim porukama u vašem programu za elektronsku poštu. Utišajte mobilni telefon.

4) Korisite kalendar i podijelite ga sa kolegama

U svojoj odličnoj knjizi "Ključ za uspjeh", Dejvid Alen nas uči da u kalendar stavljamo samo stvari koje moramo da završimo tog dana. Dobar primjer za ovo jesu sastanci koji su zakazani u tačno određeno vrijeme, određenoga dana. Kada popunite kalendar ovakvim obavezama, podijelite ga sa kolegama, da bi znali u kom periodu mogu da računaju na vas, a kad nijeste dostupni. Preporučujemo Google kalendar, ali se mogu koristiti i drugi alati.

5) Koristite program za upravljanje zadacima

Ovdje treba napraviti razlika između zaista vrijednog korišćenja ovakvih programa u odnosu na prosto popisivanje stvari koje treba da uradimo. Kada koristimo ovakve programe, treba obratiti pažnju na mogućnosti dodjeljivanja konteksta određenim zadacima. Konteksti mogu biti kancelarija, prostorije klijenata, naziv projekta u okviru kojeg treba realizovati zadatak i slično. Najveća produktivnost se postiže kada grupišete zadatke na osnovu konteksta. Tako da ako ste, recimo, za jedan dan planirali da napravite 4 telefonska poziva iz kancelarije, učinite ih jedan za drugim u vrijeme koje ste predvidjeli za to.

6) Radite u jednakim vremenskim intervalima bez pauze

Kada stavite slušalice i započnete rad na nekom zadatku, pokušajte do postavite timer ili alarm na svom telefonu na period od 45 ili 60 minuta. Utišajte mobilni telefon, isključite sve notifikacije i radite neprekidno do oglašavanja alarma. Nakon toga napravite pauzu od 10-ak minuta.

7) Upitajte se da li radite na pravi način

Pokušavajući da što prije realizujemo neki zadatak, ne razmišljamo o tome da li stvari radimo na pravi način, te da li možemo da unaprijedimo način rada. Jedna od stvari koju možete da primijenite odmah, a kojoj smo već pisali u okviru ovog bloga jeste pravljenje šablona za zadatke koji se ponavljaju.

Bonus video: