Poreska će da kontroliše dodjelu besplatnih karata

Poreska uprava kaže da su MA i ACG trebali da na iznose karata obračunaju porez zaposlenima
108 pregleda 3 komentar(a)
Montenegro airlines, Montenegro erlajnz, Montenegro erlajns, Foto: Luka Zeković
Montenegro airlines, Montenegro erlajnz, Montenegro erlajns, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.11.2018. 20:37h

Poreska uprava (PU) najavila je da će uraditi inspekcijski nadzor o podjeli besplatnih avionskih karata nacionalnog avioprevoznika Montengro airlinesa (MA) zaposlenima u toj kompaniji i Aerodromima Crne Gore (ACG).

“Iako se radi o preduzeću koje je u većinskom vlasništvu države MA spada u kategoriju visokorizičnih poreskih obveznika, imajući u vidu iznos neizmirenih poreskih obaveza, koje istog kategorišu kao najvećeg poreskog dužnika u Crnoj Gori. Zbog toga PU posebno prati rad ovog obveznika, a isti je predmet inspekcijskog nadzora u skladu sa godišnjim planovima kontrola. Međutim, imajući u vidu da na sprovođenje kontrola utiču i operativna saznanja koja PU dobija o radu pojedinačnih obveznika, poput objavljenih navoda o podjeli besplatnih karata fizičkim licima to će se i ovi aspekti uzeti u obzir prilikom planiranja narednog postupka inspekcijskog nadzora kod MA”, rečeno je “Vijestima” zvanično iz Poreske uprave.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile nezvanične informacije da Ministarstvo saobraćaja, ACG i MA godinama imaju dogovor da zaposleni u Aerodromima i Ministarstvu imaju pravo na besplatne karte kod MA, a da se kasnije za iznos tih karata smanjuje dug aviokompanije prema ACG. Zaposleni u Aerodromima su po ovom osnovu dobijali deset za njih besplatnih karata, dok na toliko imaju pravo i zaposleni u MA. Iz PU su kazali da su u skladu sa zakonim koji regulišu oporezivanje, nadležni za praćenje regularnosti poslovanja poreskih obveznika sa aspekta ispunjavnja poreskih obaveza, te se samo sa tog aspekta bavi pitanjima poslovnih politika kompanija, a u čiji domen spada i pitanje dodjele besplatnih karata.

“Kada je u pitanju poreski tretman ovog pitanja, naglašavamo da Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica, koji prepoznaje vrste oporezivog dohotka, u članu 14 stav 4 propisuje da se ličnim primanjima smatraju i primanja ostvarena u obliku bonova, novčanih potvrda, akcija ili robe, činjenjem ili pružanjem pogodnosti, opraštanjem duga, kao i pokrivanjem rashoda poreskog obveznika novčanom naknadom ili neposrednim plaćanjem. Samim tim, i dodjela besplatnih karata ili bilo kojih drugih dobara zaposlenima podliježe oporezivanju porezom na dohodak fizičkih lica, koji bi u ime zaposlenog trebalo da obračuna, odbije i uplati poslodavac, u konkretnom slučaju MA”, rekl isu u PU.

Na pitanje “Vijesti” da li bi zaposleni u ACG koji je dobio besplatne karte na njihovu vrijednost trebalo da plati porez na dohodak, iz PU su objasnili da kada je u pitanju poreski tretman dodjele karata kompanije MA zaposlenim kompanije ACG isti je odgovor kao i za zaposlene u MA.

Dug se može smanjiti samo u skladu sa zakonom

“Vijesti” su pitale PU da li ACG mogu svojim zaposlenima dijeliti za njih besplatne avio-karte MA a da zatim za taj iznos smanjuju dug MA prema ACG. “Naglašavamo da se sa stanovišta PU neizmirena poreska potraživanja, odnosno poreski dug, bilo kojeg poreskog obveznika, uključujući MA može umanjiti isključivo primjenom mehanizama propisanih Zakonom o poreskoj administraciji. Za odgovor na pitanje vezano za detaljne odredbe aranžmana dodjele besplatnih karata, koji prema vašim navodima, postoji na nivou Ministarstva saobraćaja i kompanije ACG i MA, kao i za eventualne implikacije na međusobna potraživanja između navedenih lica, upućujemo vas na pomenute institucije”, kazali su u PU. Iz Ministarstva i ove dvije kompanije nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Bonus video: