Nova generacija konzola: Neka trka počne

PS 4 će pokretati osmojezgarni x86 procesor, imaće 8 gigabajta jedinstvene memorije, a za grafiku je zadužen unapređeni PC grafički čip" (AMD APU A10)
50 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2013. 10:33h

Kada konzolaška industrija prekine ustaljeni petogodišnji ciklus predstavljanja platformi novih generacija, onda su opravdana očekivanja „gejmera“ da se predstavi nešto baš specijalno.

Kada je prije sedam godina lansiran Sony PlayStation 3 tržištem nijesu vladali tableti, smartfonovi i pametni televizori, a Facebook i Twitter su bili nebitni.

Zato se mjesecima spekulisalo o tome kako će se Sony svoje novo čedo uskladiti sa tehnološkom stvarnošću, i da li će PS4 biti samo igračka konzola, ili će se ipak približiti PC-u.

Moćna unutrašnjost

Kada je konačno prije par dana Sony organizovao prezentaciju na kojoj je predstavio novu konzolu, imali smo šta da čujemo.

PS 4 će pokretati osmojezgarni x86 procesor, imaće 8 gigabajta jedinstvene memorije, a za grafiku je zadužen unapređeni PC grafički čip (AMD APU A10).

Konzola će imati i lokalni hard disk, ali se i dalje ne zna kog kapaciteta, a zna se da će se PS4 mnogo više od prethodnika oslanjati na skidanje podataka i igara sa interneta, pa je zbog toga Sony kupio za 400 miliona dolara kupio Gaikai, firmu za cloud-igranje.

A spolja – samo džojped

Spekulisalo se i tome kako će izgledati nova konzola i da li će jednostavno zvati PS4, jer se pominjao i naziv Orbis.

Zato su svi uveliko bili razočarani kada na pompezno najavljivanoj konferenciji nije ni prikazana konzola, a prezentacija novog kontrolera je bila slaba utjeha.

Što se tiče samog kontrolera, za DualShock 4 se može sa pravom reći da jeste džojped budućnosti.

Sony nije odustao od skoro pa savršenog izgleda koji je anatomski bez premca, ali se potrudio da napravi savršeni brak između prethodnog kontrolera, posrnule ručne konzole Vita i jednog od kontrolera za PS3 pod nazivom Move.

Uz sve standardne dugmiće viđene na prethodnom kontroleru, DualShock 4 će imati ekran osjetljiv na dodir, opciju "podijeli" koja ukazuje na dublju povezanost sa društvenim mrežama, ulaz za slušalice i 3D kameru. Po uzoru na Move, tu je i osvjetljenje koje će se povezati sa PS Eye sistemom.

Onlajn iskustvo

Kao što se i očekivalo, Sony je puno pažnje posvetio tome kako će konzolu povezati sa online svijetom.

Ideja je da se igrači što lakše i efikasnije povežu, koristeći prilikom toga i društvene mreže, a očekuje se da će poput Xbox live, postojati opcija za neku vrstu video ili audio čata.

Igrači će imati personalizovane naloge preko kojih će moći sa svojim prijateljima da dijele sadržaje poput skrinšotova ili video klipova iz igara, a mnogi će sa oduševljenjem dočekati vijest da se na PS4 sadržaj sa interneta može skidati u pozadini.

Tako da konačno možete da igrate PES, a da u pozadini skidate Diablo III, što nije bilo moguće na PS3, kada ste morali da ostavite sve da bi nešto skinuli sa interneta.

Takođe, biće omogućeno i da prijatelji gledaju kako igrate online igrice, a Sony ima ideju i da PS Vitu koja nije ostvarila komercijalni uspjeh, iskoristi kao sekundarni ekran.

Koliko ćemo morati da platimo i kad?

Najveće razočaranje je najava da na PS4 nećete moći da igrate igrice sa njegovog prethodnika, bar ne direktno i odmah

Početna cijena će vjerovatno biti oko 350 eura, ali se očekuje i da Sony ponudi više verzija konzole, i naravno značajnu razliku u sadržajima između tih verzija.

Jedno od ključnih pitanja jeste da li će japanska kompanija promijeniti svoju prepoznatljivu politiku po kojoj su svi glavni sadržaji besplatni i dolaze sa kupovinom konzole, ili će krenuti stopama Xboxa koji naplaćuje svaki dodatni sadržaj.

Iznevjerena očekivanja

Najveće razočaranje je najava da na PS4 nećete moći da igrate igrice sa njegovog prethodnika, bar ne direktno i odmah. To će vjerovatno obeshrabriti sve vlasnike te konzole koji su sedam godina skupljali igrice da se bez razmišljanja prebace na novu Sonijevu mašinu.

Iako još uvijek ne znamo kako PS4 izgleda, ako spoljašnost bude spektakularna kao mašina koja je pokreće, ni najprobirljiviji neće imati zamjerku na estetski aspekt

Možda je neko smatrao da je to duhovit i bezbjedan način da se Sony oslobodi pritiska oko datuma, a ostvari prednost u odnosu na Microsoft, ali su reakcije javnosti pokazale da je takav potez bio iritantan naročito kada se konzola iščekuje toliko kao PS4.

Prisustvo razvojnih timova Capcom, Ubisoft i Blizzard na prezentaciji obećavaju, a već smo vidjeli i konkretne rezultate time što znamo da će Diablo III biti jedna od igara koje ćemo moći da igramo na novoj konzoli.

Znajući Sony, sigurno neće propustiti da uz konzolu predstavi i neke ekskluzive, a spekuliše se da bi to mogli biti Assasin's Creed, novi Metal Gear Solid i dugo očekivan Grand Theft Auto 5.

Iako još uvijek ne znamo kako PS4 izgleda, ako spoljašnost bude spektakularna kao mašina koja je pokreće, ni najprobirljiviji neće imati zamjerku na estetski aspekt. Microsoft će ovaj potez zasigurno shvatiti kao svojevrsni izazov, što opet najviše raduje same igrače. Neka trka nove generacija konzola počne.

Galerija

Bonus video: