Anonimusi hakovali sajt Federalnih rezervi SAD

„Došlo je do curenja informacija zbog zloupotrebe privremene ranjivosti na veb sajtu", izjavio je portparol Federalnih rezervi
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2013. 12:47h

Portparol Federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država potvrdio je da je došlo do narušavanja bezbjednosti njihovih računara.

Iz Federalnih rezervi kažu da je tvrdnja Anonimusa prenaglašena kao i da nisu spremni da daju komentar

„Došlo je do curenja informacija zbog zloupotrebe privremene ranjivosti na veb sajtu. Problem je popravljen nakon otkrivanja propusta i više ne ugrožava bezbjednost“, izjavio je portparol Federalnih rezervi za Huffington Post.

Osoba koja nije željela da bude identifikovana imenom, izjavila je da zloupotreba računara nije ugrozila „kritične operacije“.

Ova potvrda došla je nakon tvrdnji hakerske grupe Anonimus da je uspjela da ukrade osjetljive informacije o 4.000 izvršnih direktora Banke Amerike iz računara Federalnih rezervi.

Iako je ovo potvrđeno, iz Federalnih rezervi kažu da je tvrdnja Anonimusa prenaglašena kao i da nisu spremni da daju komentar o prirodi podataka koji su tom prilikom pribavljeni.

Operacija "Posljednje sredstvo"

Početkom nedjelje sajt ZDNet izvijestio je da su „pristupne šifre, IP adrese i kontakt podaci direktora“ bili u dokumentu na vladinom sajtu koji je organizacija hakovala.

Još jedan problem predstavljao je bag u Adobeovom ColdFusion softveru, koji koriste pojedini sajtovi Federalnih rezervi

Iako ovo ugrožavanje bezbjednosti nije bilo toliko ozbiljno kao što tvrde Anonimusi, to je prvo curenje podataka u okviru operacije „Posljednje sredstvo“ koja je pokrenuta kao odgovor na samoubistvo internet aktiviste i suosnivača sajta Redit, Arona Švarca.

Grupa traži „reformu zakona o internet kriminalu“ i istragu „prestrastvenih tužilaca“.

Ovo nije prvi put da su kompjuteri Federalnih rezervi hakovani – 2010. godine muškarac iz Malezije uhapšen je u pokušaju da dođe do određenih povjerljivih informacija u vezi sa brojevima kreditnih kartica.

Još jedan problem predstavljao je bag u Adobeovom ColdFusion softveru, koji koriste pojedini sajtovi Federalnih rezervi, koji je omogućavao pristup podacima na najvišem nivou.

Adobe je u decembru 2011. godine ispravio ovaj problem.

Iako nije poznato da li su hakeri Anonimusa iskoristili Adobeov propust, u slučaju da je osoba došla do osjetljivih podataka putem ColdFusion softvera, to bi značilo da su računari Federalnih rezervi kompromitovani zbog toga što njihov softver nije bio apdejtovan.

Bonus video: