Zavisnost od interneta postaje mentalni poremećaj

Kod interneta kao i kod drugih stvari ne treba pretjerivati jer on je tu kako bi nam olakšao život, a ne - preuzeo kontrolu nad njim
0 komentar(a)
internet, Foto: Flickr.com/transkamp
internet, Foto: Flickr.com/transkamp
Ažurirano: 15.10.2012. 07:59h

Zavisnost od interneta dogodine će se naći na međunarodnoj listi mentalnih poremećaja. Prema posljednjem istraživanju, čak 50 odsto korisnika Facebooka prijavi se na tu mrežu čim ustane iz kreveta, a njih 28 odsto bukvalno čim otvori oči. Dovoljno da se čovjek, ako već ništa ne preduzima, makar zamisli...

Psiholog Ana Karlović iz hrvatskog Foruma za slobodu odgoja kaže da je dug put od upotrebe interneta kao pomoćnog sredstva, do zavisnosti.

"Provođenje sati i sati u sjedećem položaju za ekranom je već vrlo, vrlo nezdravo, a pogotovo kad sve više počinjemo da tom elektronskom komunikacijom zamjenjujemo onu dnevnu, uobičajeno komunikaciju uživo, lice u lice; kada umjesto da provedu slobodno vrijeme negdje vani, ljudi postaju zombiji koji zure u ekran. Tu možemo prepoznati početke prave zavisnosti", kazala je ona za Tportal.

Stručnjak za internet tehnologiju i osnivač portala Netokracija, Ivan Brezak Brkan, kaže da oni koji pružaju usluge interneta na brojne načine podstiču korisnike da što duže ostanu on-line. A čak, dodaje on, ne moraju više ni da se trude da to čine, jer su korisnici preko različitih tableta i telefona praktično konstantno na mreži.

Ne čudi ga pojam zavisnosti od interneta, ali je uvjeren da se bez interneta danas ne može, te da bi trebalo znati odrediti granicu.

"U velikoj mjeri slučajeva koji su se pokazali negativno, znači pretjerano igranje igara ili bilo kojeg drugog servisa koji se može protumačiti kao zavisnost, riječ je o pojedincima koji su internetom zamijenili nešto što je mogla biti bilo koja druga zavisnost. Mislim da je jako bitno da se mladi en plaše interneta i da bi, prije svega, roditelji trebalo da budu ti koji će prvi aktivno da koriste internet servise, kako bi znali gdje se njihova djeca danas druže".

Karlović upozorava da problem nastaje onda kad virtuelni život počinje sve više da vas odvaja od stvarnog.

"Ta osoba počinje da se povlači sve više u sebe, postaje odsutna, nezadovoljna, može čak ta vrijednost boravka za računarom i na internetu postati važnija od nekakvih privatnih kontakata u stvarnom životu, a to može da utiče i na naše radno mjesto".

Stručnjaci zato poručuju da i kod interneta kao i kod drugih stvari ne treba pretjerivati jer on je tu kako bi nam olakšao život, a ne - preuzeo kontrolu nad njim.

Bonus video: