Uskoro ćemo moći da pratimo uživo snimke Zemlje iz svemira

Kamere će kontinuirano snimati Zemlju. Snimke će preuzimati zemaljske stanice, odakle će oni odmah biti strimovani preko Urthecast.com lokacije
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 11:04h

Ne bi li bilo uzbudljivo sjedjeti na svemirskom brodu na Međunarodnoj svemirskoj stanici i posmatrai Zemljine kontintente i okeane i sve ono što okružje našu Planetu?

Ako projekat kanadske kompanije Urthecast bude uspješno realizovan, moži ćete to da učinite i sa svog računara, zahvaljujući HD kamerama koje su montrirane na stanice koje snimaju 24 sata dnevno u realnom vremenu Zemlju iz svemira. Biće to prvi streaming video koji omogućava nešto slično.

Proizvodnja kamera je u toku, a jedan od osnivača kompanije koja ih proizvodi, Skot Larson, kaže da će one biti gotove do početka ljeta. Tada bi trebalo da budu poslate Rusiji, gdje će ruska Savezna svemirska agencija napraviti raspored za njihovu isporuku do svemirske stanice, piše Mashable.com.

Larson kaže da bi sistem trebalo da bude potpuno opremljen i gotov do početka iduće godine.

Par kamera će biti instaliran na Međunarodnoj svemirskoj stanici koje će snimati video sadržaje i fotografije planete. Ovim projektom je planirano da se kreira internet bazirana platforma za streaming video sadržaja omogućavajći na taj način online gledanje snimaka koji su snimljeni u svemiru.

Međunarodna svemirska stanica je satelit koji je lociran na visini od oko 350 km i koji se kreće brzinom od 26.000 km/h. Ovaj satelit obiđe Zemlju 16 puta dnevno a izrađen je kao zajednički projekat ruskih, evropskih, kanadskih, japanskih i američkih svemirskih agencija. UrtheCast je baziran na dvije kamere koje su locirane na upravljivoj platformi u okviru ruskog modula ISS.

Bonus video: