Finska gradi "najsigurniji" reaktor na svijetu

Finska gradi nuklearni reaktor koji bi trebao biti najsigurniji na svijetu, a njegovi graditelji posebnu pažnju posvećuju pitanjima sigurnosti u slučaju prirodnih katastrofa.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2011. 08:41h

Oko 5000 radnika radi na izgradnji nuklearne elektrane u Olkilutou na zapadu Finske. Poslije tragedije u Fukušimi Finci ističu da je reaktor OL3 koji grade najsigurniji na svijetu.

Nakon potresa i cunamija u Japanu koji su izazvali katastrofu u Fukušimi u martu, izgradnji tog prvog reaktora treće generacije pridaje se posebna pažnja.

"Fukušima je pokrenula važna pitanja", otkriva službenik odjeljenja za analizu rizika Finskih vlasti za nuklearnu sigurnost (Stuk) Jorma Sandberg, koji upozorava da se ta pitanja posebno tiču prirodnih nepogoda.

Na ostrvu Olkiluotu, u sjevernom dijelu Baltičkog mora, približno 320.000 tona betona i brdo čelika (pet puta težine od Ajfelovog tornja) pomalo poprimaju oblik onoga što će biti najmoderniji nuklearni reaktor na svijetu, tvrdi TVO, energetska kompanija koja će ga koristiti.

Novi tip reaktora znači i korištenje najmodernijeg sistema koji još nikada nije korišten, priznaje Sandberg, i treba ga detaljno istestirati

Reaktor je prvo trebalo da bude pušten u rad 2009., ali TVO sad predviđa da će biti priključen na mrežu 2013. godine.

Bonus video: