Bombom na kuću zbog šamara

Suđenje se nastavlja 5. novembra
1391 pregleda 3 komentar(a)
Amar Kadić, Foto: Jadranka Ćetković
Amar Kadić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 09.10.2018. 05:20h

Bjelopoljka Ajla Mušović ispričala je juče u Osnovnom sudu da je prije nekoliko godina brat Amara Kadića udario njenog brata, nakon čega je njen otac ošamario Amara.

Ona je to saopštila u nastavku suđenja Kadiću kojem se sudi zbog podmetanja bombe na terasi porodične kuće Bilsena Mušovića, u julu 2012. godine.

Tereti se da je počinio krivično djelo - ugrožavanja sigurnosti, u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja.

“Od tada je Amar Kadić upućivao ozbiljne prijetnje mojoj porodici, zbog čega živimo u strahu”, rekla je ona svjedočeći. Slične iskaze ranije su dale njena sestra Lejla i majka Dženita.

Kadićev trag izvučen je iz registra o DNK vještačenju, nakon što je analizom utvrđeno da je njegov biološki materijal nađen i na kašiki bombe koja je u julu prošle godine bačena na stepenište kuće sugrađanina Bojana Konatara.

Pred istim sudom i zbog toga odgovara, ali u odvojenom postupku.

U prvom izvještaju DNK vještačenja, navedeno je da utvrđeni DNK profil potiče od minimum jedne osobe.

“U prvom izvještaju se radilo o izrazito maloj količini biološkog materijala, koji nije bio dovoljan za očitavanje. Kada je izvršeno poređenje DNK profila utvrđenog sa kašike iz izvještaja o vještačenju, sa referentnim DNK profilom Kadića, utvrđeno je da se svi očitani aleli u DNK sa kašike, podudaraju sa određenim alelima u DNK profilu optuženog i da nema preostalih alela koji se ne podudaraju sa njegovim”, kazala je vještak dr Sandra Kovačević.

Kadić je ranije tvrdio da nikom nije podmetao bombe, a činjenicu da je njegov trag na bombi, obrazložio je time da vjerovatno potiče iz vremena kada je kao dijete od sedam godina imao “kontakte sa nekim predmetima”, između ostalog sa jednim za koji misli da je bomba.

Prema optužnom predlogu, Kadić je u noći između 17. i 18. januara 2018. godine, ispred kuće Bilsena Mušovića donio ručnu bombu M 52, aktivirao je i bacio na terasu u vrijeme dok je porodica bila u kući. Time je, piše, ugrozio njihovu sigurnost.

Kadić je prošle godine u istom sudu osuđen na sedam mjeseci zatvora zbog pucanja prema braći Heldić, u centru Bijelog Polja, a blaža kazna uslijedila je nakon pomirenja te dvije porodice.

Njegov brat od strica Admir osuđen je tada uslovno.

Suđenje se nastavlja 5. novembra.

Službenik ANB-a posredovao u mirenju?

Svjedočeći u drugom odvojenom postupku Kadiću - za bacanje bombe na stepenište kuće Bojana Konatara, vještak Kovačevićeva kazala je da “nađeni biološki materijal izuzet sa kašike bombe, jako podržava hipotezu da je jedan od donora biološkog materijala Amar Kadić”.

Kadić je tvrdio da nema nikakve veze sa podmetanjem bombe.

Konatar je na suđenju tvrdio da zna da mu je bombu podmetnuo Kadić, nudeći kao dokaz SMS poruke službenika ANB Miloša Mića Popovića, koji mu je navodno, preko Amarovog strica Mela Kadića nudio da plate štetu: “Da ne ide dalje, jer je bilo šta je bilo”.

“Popović mi je rekao: ‘Evo kod mene kući sjedi Mele Kadić. I Mele je zvao Cola Kadića i oni su spremni da se podmiri šteta’”, ispričao je Konatar.

Istakao je da mu je Popović objasnio da je čvrsto obećao Melu Kadiću da će to da završi, na šta mu je on kazao da je uzalud to radio, kada je bombu bacio na kuću dok su u njoj bila djeca.

Suđenje na kojem će se kao svjedok pojaviti Popović zakazano je za 26. oktobar.

Bonus video: