Postao hit "preko noći": Da li je Vero zaista prijetnja Instagramu i Fejsbuku

Samo prije nedjelju dana, Vero aplikacija je bila rangirana toliko nisko da nije bila ni među 1,500 najpopularnijih, a već danas je suvereno na prvom mjestu
133 pregleda 5 komentar(a)
Vero, Foto: Screenshot (Youtube)
Vero, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 27.02.2018. 15:57h

Ukoliko na Instagramu pratite određene umjetnike ili one koji se smatraju uticajnim korisnicima društvenih mreža, onda vam je u proteklih nekoliko dana zapalo za oko da neki od njih pozivaju na „migraciju“ na novu, dosad slabo poznatu društvenu mrežu Vero.

Samo prije nedjelju dana, Vero aplikacija je bila rangirana toliko nisko da nije bila ni među 1,500 najpopularnijih, a već danas je suvereno na prvom mjestu. Ovim ritmom, dostići će pola miliona novih korisnika za samo 24 časa, i to samo među iOS korisnicima u SAD, po navodima Sensor Towera, kompanije koja je specijalizovana za analizu tržišta aplikacija.

Vero, osnovan 2015. godine, sebe naziva „pravom društvenom mrežom“ oslobođenom reklama i sadržaja koji staje na put interakciji sa prijateljima i otkrivanju zanimljivosti bliskih vašim interesovanjima. Iako sličan Instagramu, Vero osim fotografija nudi i dijeljenje tekstualnog sadržaja, članaka sa drugih sajtova, kao i preporuka za čitanje, ili gledanje filmova i tv serija.

Iako postoji već nekoliko godina, Vero je iskoristio priliku da u danima kada Instagram i Fejsbuk agresivno implementiraju algoritme kojima se favorizuje određeni sadržaj na početnoj stranici korisnika, potencijalnim novim pretplatnicima obeća kako će se sav sadržaj na novoj društvenoj mreži izlistavati jedino i samo hronološki.

Ipak, sve češći pozivi za pridruživanje Veru su tu i zbog još jednog razloga – samo prvih milion korisnika koji otvore nalog će svoj profil moći doživotno da koriste besplatno. Za ostale je predviđena „mala godišnja pretplata“, a CNBC prenosi da će ta pretplata iznositi svega nekoliko dolara godišnje.

"Naš će se poslovni model temeljiti na pretplati. Naši će kupci biti naši korisnici, a ne oglašivači", stoji u manifestu kompanije. Druge će firme, takođe, morati platiti određeni iznos ako žele korisnicima omogućiti direktnu kupovinu preko Vera.

Neki korisnici društvenih mreža su ukazali da su uslovi korištenja platforme potencijalno nepovoljni za kreativce koji će na njoj objavljivati sadržaj. Prema pravilima, korisnici objavljivanjem na stranici autorska prava prenose na Vero, a Vero ih može koristiti bez plaćanja naknada.

Povećano interesovanje u kratkom roku je, ipak, dovelo i do privremene nestabilnosti platforme. Mnogi korisnici se ne mogu prijaviti za servis, a oni koji se prijave ne mogu ništa objaviti. Vero je putem Tvitera rekao da se muče upravo zbog povećanja broja korisnika.

"Trenutno imamo povremenih tehničkih problema zbog velikog prometa", napisali su iz Vera. "Radimo na njihovom otklanjanju." Jednostavno rečeno – Vero je postao žrtva sopstvenog uspjeha.

Direktor kompanije i njen suosnivač Ajman Hariri, “težak” 1,33 miliarde dolara prema Forbsu, sin je bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, žrtve bombaškog napada u kojoj je stradalo još 22 ljudi.

Hariri je kazao da “nikad nisu očekivali” ovoliko interesovanje i da se “jednostavno nisu mogli pripremiti”, kao i da će uskoro saopštiti kako namjeravaju da riješe problem nastao neočekivanim prometom.

Ostaje da se vidi da li će Vero zaista zaživjeti, za razliku od aplikacija poput Ela (Ello) ili Piča (Peach) koji su uspjeli da unovče kratkotrajnu popularnost, ali nisu imali dugotrajno rješenje da ostaju konkurentni i postanu prava alternativa gigantima poput Fejsbuka i Instagrama.

Bonus video: