Počela potraga za tajnim odajama u Tutankamonovoj grobnici

Tutankamonovu grobnicu je najočuvanija faraonska grobnica i, suprotno od ostalih grobnica koje su vjekovima sistematski pljačkane, gotovo je netaknuta
141 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2018. 10:29h

Stručnjaci iz Italije, Britanije i Egipta počeli su "presudnu" potragu za mogućim tajnim odajama u grobnici faraona Tutankamona u Luksoru.

Naučnici će pomoću geofizičkih radara (GPR) pokušati da utvrde postoje li prazni prostori ili skriveni prolazi iza pogrebne odaje dječaka-faraona.

Britanski egiptolog Nikolas Reves kazao je da detaljni pregledi fotografija i skeniranja upućuju na to da se u sjevernom zidu pogrebne odaje krije tajni prolaz u drugu prostoriju.

Reves smatra da bi u tajnoj odaji mogao biti grob kraljice Nefertiti, supruge Tutankamonovog oca, faraona Eknatona.

Naučnici, kako prenosi agenicija Hina, još nisu sigurni je li mu ona bila majka ili je Tutankamon plod Eknatonove veze sa nekom drugom ženom.

Nakon više od godine dana čekanja naučnici sa univerziteta u Torinu su dobili zeleno svjetlo egipatskih vlasti da sprovedbu "odlučujuća georadarska mjerenja" unutar grobnice.

Mjerenja bi trebala da traju do 6. februara, kazao je Franko Porćeli, vođa gupe u kojoj će biti i britanski i egipatski stručnjaci.

Tom metodom, kazao je Porćeli, može se utvrditi postojanje tajnih odaja sa 99 odsto sigurnosti.

Tutankamonovu grobnicu otkrio je 1922. engleski arheolog Hauard Karter u Dolini kraljeva u Luksoru.

To je najočuvanija faraonska grobnica i, suprotno od ostalih grobnica koje su vjekovima sistematski pljačkane, gotovo je netaknuta.

U njoj je pronađeno više od 2.000 predmeta i arheolozima je trebalo devet godina da ih sve uvrste u katalog, prenosi agencija u Hina.

U galeriji fotografija možete pogledati dio predmeta koji je pronađen u Tutankamonovoj grobnica.

Galerija

Bonus video: