Đukić: Ministarstvo zdravlja da sarađuje sa lokalnom samoupravom na zaštiti od koronavirusa

"Samo iskrena saradnja sa lokalnom zajednicom, bez arogancije i demonstracije političke moći, može obezbijediti povjerenje u državne organe"

2275 pregleda 2 komentar(a)
Đukić, Foto: Privatna arhiva
Đukić, Foto: Privatna arhiva

Pozivam Ministarstvo zdravlja da sarađuje sa lokalnom samoupravom na zaštiti od koronavirusa, aktivnostima promocije masovne vakcinacije, ali i svim pitanjima koja su u interesu građana Kolašina, saopštio je danas predsjednik Skupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić.

On je reagovao na saopštenje Tima za uspostavljanje infrastrukture za vakcinaciju.

"Zbog manipulacija u saopštenju Tima za uspostavljanje infrastrukture za vakcinaciju povodom dopisa u kojem "molim da se razmotri mogućnost promjene lokacije za vakcinaciju", dostavljam javnosti na uvid predmetni dopis upućen ministarki zdravlja (Jelena Borovinić Bojović). Članovi tima, reagovali ste na način koji ne priliči vladinim službenicima. Ako moju molbu nazivate "besmislenom kampanjom i opstrukcijom zdravstvenog sistema", onda je jasno da je vaša reakcija samo odraz neodgovornosti, političke i lične frustracije. Ovakva reakcija zabrinjava jer pokazuje da pojedinci nijesu dorasli obavezama jednog državnog organa prema kolašinskim građanima i institucijama", istakao je Đukić.

Dopis Milana Đukića
foto: Privatna arhiva

On je dodao da je zdravlje građana na prvom mjestu i njime se svi rukovode.

"Ako ste kao državni organ donijeli odluku da to bude ta fiskulturna sala i ako ste procijenili da naši predlozi – hol Centra za kulturu i drugi, nijesu adekvatni za vakcinaciju, to se mora prihvatiti jer pretpostavljam da ste obišli lokacije i napravili stručnu procjenu. Ali, čemu srdžba i manipulacije, kada vas niko nije napadao niti vas je kritikovao? Samo sam "molio da razmotrite mogućnost". Nadam se da ministarka Borovinić-Bojović ne stoji iza ovakvog saopštenja i da će upozoriti saradnike na obavezu odgovornog odnosa prema legitimnim zahtjevima iz lokalnih samouprava, pogotovo u teškim okolnostima naše zajedničke borbe za život svakog sugrađanina", rekao je Đukić.

Po njegovim riječima "ovakvi ispadi službenika Ministarstva zdravlja dokazuju da profesionalizacija i odgovornost u državnoj upravi moraju biti obavezna praksa, a ne samo priča za Evropu".

"Samo iskrena saradnja sa lokalnom zajednicom, bez arogancije i demonstracije političke moći, može obezbijediti povjerenje u državne organe. Zbog nekoliko pozitivnih primjera koje su prema Kolašinu pokazala pojedina ministarstva, očekujem da se ovakva reakcija iz Ministarstva zdravlja neće ponavljati ubuduće i hoću da vjerujem da je bila ishitrena i posledica neiskustva. Zato pozivam Ministarstvo zdravlja da sarađuje sa lokalnom samoupravom na zaštiti od korona virusa, aktivnostima promocije masovne vakcinacije, ali i svim pitanjima koja su u interesu građana Kolašina", zaključio je Đukić.

Bonus video: