Popović: Crna Gora sprovodi identitetski genocid nad Srbima

"Ćirilica se ukida u Crnoj Gori, a srpski pisci brišu iz učeničkih čitanki. Oni koji se izjašnjavaju kao Srbi su diskriminisani po svim osnovama i ne mogu da dobiju zaposlenje u državnoj službi", piše u saopštenju Popovića
89 pregleda 95 komentar(a)
Nenad Popović, Foto: Screenshot (YouTube)
Nenad Popović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.07.2018. 09:22h

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Nenad Popović je saopštio da crnogorske vlasti nad Srbima "uporno i sistematski sprovode identitetski genocid" i da podržava izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, koji je ranije ocijenio da je položaj Srba u Crnoj Gori "isti kao u vrijeme Nezavisne države Hrvatske".

"Ćirilica se ukida u Crnoj Gori, a srpski pisci brišu iz učeničkih čitanki. Oni koji se izjašnjavaju kao Srbi su diskriminisani po svim osnovama i ne mogu da dobiju zaposlenje u državnoj službi", piše u saopštenju Popovića.

Popović je ocijenio i da je u Crnoj Gori Srpska crkva progonjena, a da je "fizička bezbjednost građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao pripadnici srpskog naroda sve češće ugrožena".

"Srbija mora snažno da podrži srpski narod u Crnoj Gori i da problem ugnjetavanja našeg naroda iznese pred međunarodne institucije i svjetsku javnost", napisao je Popović i poručio da je poštovanje prava Srba i SPC u Crnoj Gori uslov za održavanje dobrih odnosa.