Samo slobodni mediji mogu doprinijeti donošenju dobrih odluka

Ustav Crne Gore jamči slobodu štampe i drugih vidova javnog obavještavanja, a Zakon o medijima kaže da su mediji u Crnoj Gori slobodni
0 komentar(a)
Novinar, Foto: Shutterstock
Novinar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2018. 05:30h

Media Centar na Međunarodni dan slobode medija želi da podsjeti na međunarodna i domaća dokumenta koji tu slobodu garantuju i daju joj osnovni smisao i značenje, kao i da upozori na prijetnje toj slobodi koje dolaze od onih koji imaju moć i skloni su da je zloupotrebljavaju, kao i onih koji u borbi za moć nastoje da slobodu medija iskoriste za svoje ciljeve.

U Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, u članu 19, rečeno je da "svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavještenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice".

U članu 30. ove Deklaracije se opominje na to da se nijedna njena odredba “ne može (se) tumačiti kao pravo za ma koju državu, grupu ili lice da obavlja bilo koju djelatnost ili da vrši bilo kakvu radnju usmjerenu na rušenje prava i sloboda koji su u njoj sadržani”.

Evropska konvencija o ljudskim pravima, u članu 10 kaže da “svako ima pravo na slobodu izražavanja”, kao i da “ovo pravo uključuje slobodu mišljenja i slobodu primanja i prenošenja informacija i ideja, bez miješanja javne vlasti i bez obzira na granice”.

Ustav Crne Gore jamči slobodu štampe i drugih vidova javnog obavještavanja, a Zakon o medijima kaže da su mediji u Crnoj Gori slobodni.

"Iako smo na to podsjećali i ranije, Međunarodni dan slobode medija je prilika da ponovimo kako se praksa u državi Crnoj Gori ne može nikako smatrati dobrom i poželjnom kada je riječ o poštovanju ljudskih prava koja su direktno ili indirektno povezana sa slobodom izražavanja i slobodom medija. Prilika je i da se kaže kako je neophodno mnogo više zajedničkog i iskrenog napora da se medijska sfera kultiviše i uredi tako da bude u službi građana, opšteg dobra, te razvoja i snaženja demokratije", navodi se u saopštenju Media Centra.

Kada govorimo o kultivisanju i uređivanju, dodaju, prvo imamo na umu neophodnost da se medijsko zakonodavstvo izmijeni u duhu najboljih evropskih standarda, učini jasnim i konzistentnim, i da te izmjene budu takve da se može govoriti o konsenzualnom ugovoru svih zainteresovanih strana.

"Da bi konsenzus bio moguć, neophodno je prethodno stvoriti atmosferu podesnu za otvoren razgovor i uvažavanje drugačijeg mišljenja. Neophodno je, takođe, da vlast konačno pokaže kako želi da se iskreno i bez ikakvih rezervi uhvati u koštac sa neriješenim slučajevima napada na novinare i imovinu medija. Jedino se u atmosferi uzajamnog povjerenja može kreirati zajednica u kojoj će se na političke i sve druge razlike gledati kao na prirodan izraz slojevitosti i dinamičnosti društva, i u kome će slobodni mediji moći da obezbjeđuju komunikaciju koja će doprinositi donošenju najboljih ili za sve najprihvatljivijih odluka", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju predsjednik Skupštine Media Centra Dragoljub Duško Vuković i direktor Media Centra Goran Đurović.

Bonus video: