Kadžova ”ispovijest” na platnu i dizajnu

“Kada sve to vidim, vratim se u Nikšić koji je nekada važio za grad kulture, sporta i industrije. A danas… o tom potom“, kazao je umjetnik koji dvadesetak godina mladim umjetnicima prenosi znanje u umjetničkoj radionici “Ars”
81 pregleda 1 komentar(a)
Jovan KAradžić Kadžo, Foto: Svetlana Mandić
Jovan KAradžić Kadžo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.05.2018. 09:09h

Na jednom mjestu, na gornjem platou nikšićkog Sportskog centra, poznati crnogorski slikar i vajar Jovan Karadžić Kadžo predstavio je publici više od pet decenija stvaralaštva, a performans je nazvan “Hronika”. To je, kako je kazao, njegova lična, ali i umjetnička ispovjest.

„Mislio sam da nastavim u mladosti životni put u Zagrebu, ali sam ostao u Željezari slučajno kao dizajner i tako se ‘otegao“ ovaj moj rad. Sve je to zbog privrženosti Nikšiću, a ljudi koji su najveći krivci što sam ostao su dvojica velikana, Slobodan Vukajlović i Pero Vujičića“, prisjetio se Karadžić početaka.

Podsjetio je da je radio dizajne za sport, kao i one na polju kulture, zatim spomenike u Nikšiću i van njega, ali da nikada nije prestao da slika.

“Kada sve to vidim, vratim se u Nikšić koji je nekada važio za grad kulture, sporta i industrije. A danas… o tom potom“, kazao je umjetnik koji dvadesetak godina mladim umjetnicima prenosi znanje u umjetničkoj radionici “Ars”.

Kada bi mogao da vrijeme vrati unazad, kako je kazao, ništa ne bi promijenio.

“Ostao bih isti onaj Kadžo, družio se sa Vitom Nikoliće, lijepo bitisao ulicama Nikšića i slikao. Bio bih glas naroda, jer sam uvijek za narod“, kazao je Karadžić..

Vladimir Mrvaljević predsjednik Upravnog odbora Sportskog centra, organizatora izložbe, prisjetio se da njegovo poznanstvo sa Kadžom datira još iz ’70.godina kada su obojica radili u nekadašnjem industrijskom gigantu, nikšićkoj Željezari.

“Tada sam saznao da naš Kadžo radi za sve sportske klubove u Nikšiću idejna rješenja kako bi pomogao da ti klubovi što uspješnije rade i da se što uspješnije afirmišu. Radio je i za kulturno-umjetnička društva i mnoga idejna rješenja iz oblasti kulture. I nije samo radio idejna rješenja već je pratio i njihovu realizaciju. I što je karakteristično, nikada nije dobio materijalnu nadoknadu za taj rad”, kazao je Mrvaljević otvarajući izložbu.

Program je vodio Aleksandar Dedović koji je pročitao osvrt likovnog pedagoga Vitomira Vita Lekića na Kadžov performans.

“’Hronika’ Jovana Karadžića Kadža označava osobeno dizajnersko likovno djelo. Teško ju je žanrovski odrediti na dizajnersko-slikarski način. Preko dokumenata predstavljenih u jednom periodu, počevši od industrijskog dizajna, dizajna vezanog za sport, predstavljanje kulturnih i raznih manifestacija, dokumenata iz djela vajarstva, ikonopisanja, lirike, završava se sa slikarskim opusom, slikanjem diptiha ‘Oni i mi’. Naizgled pojednostavljena dizajnerska rješenja nadmašuju pretenciozna tumačenja”, zapisao je Lekić.

Karadžić je završio čuvenu hercegnovsku Umjetničku školu, odsjek vajarstvo, u klasi Voja Stanića, a studiro je u Zagrebu. Imao je veliki broj samostalnih i učestvovao na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i regionu.

Na izložbi je predstavljeno 50 radova – 20 slika i 30 dizajnerskih rješenja, a prikazan je i kratak film o njegovom radu. Izložba će biti otvorena do kraja vikenda.

Bonus video: