Šta da radite kad se na auto sruši lavina

Prvo obavijestite policiju, koja će da izađe na lice mjesta, obavi uviđaj, sačini zapisnik o šteti i foto-elaborat
464 pregleda 2 komentar(a)
lavina, vozilo (novina)
lavina, vozilo (novina)
Ažurirano: 14.02.2017. 20:00h

Opasnost koja prijeti od obrušavanja snijega i leda na ljude i automobile tipična je za ovaj period godine u krajevima u kojima ima sniježnih padavina, posebno tamo gdje snjegovi rijetko padaju, pa ljudi nijesu navikli da očiste snijeg i led koji prijeti da se obruši sa krova.

Ledenica ili sniježna lavina koja može da se sruči sa krova nije nimalo prijatan prizor. Štaviše, može da bude vrlo opasan za ljude i vozila koji se nađu ispod, a tu neprijatnost je iskusio i vlasnik fijata sa fotografije. Prije nekoliko dana na Žabljaku, u toku vožnje po gradu, sa krova jedne višespratnice na auto je palo čitavo brdo snijega i leda. Osim velikog stresa koji je doživio vozač, posljedice su spljošten krov vozila i slomljena stakla.

Srećom, povreda nije bilo, ali je materijalna šteta velika. Ovakve slučajeve nipošto ne treba pripisivati višoj sili ili elementarnoj nepogodi, jer postoji neko ko snosi odgovornost.

Odgovornost snose vlasnici stambenih objekata, jer su dužni da ih održavaju tako da ne ugrožavaju druga lica i njihovu imovinu

“Ukoliko dođe do pada snijega i leda sa krovova stambenih objekata odgovornost snose vlasnici tih objekata jer su dužni da održavaju objekte tako da ne ugrožavaju druga lica i njihovu imovinu. U slučaju da se radi o stambenim zgradama, s obzirom da je riječ o zajedničkom dijelu koji koriste svi etažni vlasnici, tada odgovornost snosi skupština etažnih vlasnika“, kaže advokat Dejan Klikovac.

U ovakvim slučajevima potrebno je postupiti kao kod svake druge saobraćajne nezgode. Treba da obavijestite policiju koja će izaći na lice mjesta, obaviti uviđaj, sačiniti zapisnik o šteti, kao i foto-elaborat.

Ukoliko u roku od 15 dana ne dobijete odgovor, ili budete obaviješteni da vlasnik objekta nije spreman da vam nadoknadi štetu, možete da pokrenete postupak za naknadu štete pred nadležnim sudovima, kaže Klikovac.

„Šanse da će vam u sudskom postupku šteta biti nadoknađena su izuzetno velike, posebno ako vi ni na koji način nijeste doprinijeli nezgodi“, objašnjava advokat. „Doprinos nezgodi može da bude i nepropisno parkiranje vozila. Naime, redovno se dešava da vozila budu parkirana na mjesta koja nijesu predviđena za to. Svi nekako težimo gotovo da uđemo vozilom u stan, pa u tim slučajevima postoji značajan doprinos vlasnika vozila“.

Šanse za naknadu značajno padaju ako ste iz nekog razloga propustili da pozovete policiju da obavi uviđaj. Ako imate samo osnovno osiguranje vozila, ne nadajte se naknadi štete od strane osiguravajućeg društva.

„Osnovno osiguranje koje je obavezno prilikom registracije vozila štiti odgovornost u smislu da ako vozač svojom krivicom pričini štetu trećem licu, neće morati da nadoknadi štetu, već će to da uradi osiguravajuće društvo“, kaže Nataša Janičić direktorica sektora za likvidaciju šteta u “Sava osiguranju”.

Da biste imali pokriće za ovakvu vrstu štete koja nastaje padom snijega sa krova potrebno je da imate polisu kombinovanog osiguranja motornog vozila, odnosno auto kasko polisu, koja štiti vozilo od dvadesetak različitih rizika.

Osiguravajuće društvo ne procjenjuje štetu

Prilikom podnošenja zahtjeva za naknadu štete vlasniku objekta sa koga je pao snijeg, važno je istaći i finansijski iznos štete. Za procjenu štete konsultujte neki servis, a zatim dokumentaciju sa zahtjevom za naknadu podnesite vlasniku objekta ili ovlašćenoj osobi.

Za procjenu štete ne računajte na osiguravajuće društvo kod koga imate polisu osnovnog osiguranja od odgovornosti prema trećem licu, čak ni ako dođe do sudskog epiloga.

„U tom slučaju osiguravajuće društvo će sačiniti zapisnik i napraviti fotoelaborat, ali u našoj nadležnosti nije procjenjivanje štete, to je posao koji rade vještaci“, kaže Nataša Janičić iz “Sava osiguranja”.

„Procjena štete od strane osiguravajuće kuće je poželjna, ali nije neophodna, jer su u zvaničnoj dokumentaciji, to jest zapsiniku nadležnog organa, unesena sva oštećenja na vozilu i u skladu sa tim se ostvaruje pravo na naknadu štete“, kaže advokat Klikovac.

Bonus video: