Ako putujete autom, bez zelenog kartona možete samo u Srbiju

Kazne za kršenje saobraćajnih pravila, a posebno za vožnju u alkoholisanom stanju i prekoračenje brzine su u većini zemalja prilično visoke
1187 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 07:59h

Svi koji žele da u inostranstvo putuju automobilom, za neophodna dokumenta treba da pripreme najmanje 50 eura, koliko koštaju zeleni karton i međunarodna vozačka dozvola. U nekim slučajevima, ako vozilo nije registrovano na vaše ime, trebaće vam i ovlašćenje za upravljanje tuđim motornim vozilom, takozvani žuti karton, koji košta oko 25 eura. Ovo važi za zemlje Evropske unije, kao i gotovo sve države u regionu.

Zeleni karton nije potreban jedino ako putujete u Srbiju, sa kojom je Crna Gora sklopila sporazum o međusobnom priznavanju polisa obaveznog osiguranja. Ovaj dokument se izdaje tamo gdje je vozilo osigurano prilikom registracije, važi do isteka polise, a košta oko 20 eura.

Za putovanje u Makedoniju, Grčku, Tursku, Rumuniju, Italiju, Austriju, Njemačku potrebna je i međunarodna vozačka dozvola, koju izdaje AMSCG. Cijena je 30 eura, a dobija se za najviše pola sata.

Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Srbija ne zahtijevaju ovaj dokument, mada smo mi imali i drugačija iskustva u Hrvatskoj.

Žuti karton je potreban i ako je vozilo kupljeno na lizing, a tada treba donijeti ugovor sa lizing kućom, ako on predviđa mogućnost da korisnik automobila koristi vozilo u inostranstvu. Ako to nije slučaj, potrebno je donijeti potvrdu od lizing kuće, kojom ona korisniku vozila dozvoljava da ga koristi i van zemlje.

Propisi u vezi sa obaveznom opremom u automobilima je kod nas usklađen sa ostalim zemljama u regionu i u Evropi. Vozači u svom vozilu treba da imaju rezervni točak, reflektujući prsluk, rezervne sijalice i osigurače, trougao, prvu pomoć.

Izuzetak je protivpožarni aparat koji je potreban onima koji idu u Grčku, Rumuniju i Bugarsku, a za one koji putuju u Makedoniju ta obeveza postoji samo za vozila koja za pogon koriste tečni naftni gas.

Kazne za kršenje saobraćajnih pravila, a posebno za vožnju u alkoholisanom stanju i prekoračenje brzine su u većini zemalja prilično visoke, mada smo se i mi na našim putevima navikli na to.

Putarine na autoputevima se ne naplaćuju jedino u Njemačkoj, dok se u ostalim zemljama naplaćuju ili na naplatnim rampama ili se na graničnim prelazima kupuju vinjete, čija cijena zavisi od toga za koliko dana važe.

O tome gdje postoji obaveza korišćenja svjetala danju, možete da se informišete u priloženoj tabeli.

Bonus video: