Vozili smo: Dačija sandero i sandero stepvej

Ovaj automobil amortizuje čak i veće neravnine na putu, i u njemu se vrlo ugodno mogu prevaljivati i veće dionice
189 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2013. 08:26h

Ako neko u autoindustriji može da se nazove vizionarom, to je svakako Reno. Kada su Francuzi sredinom prošle decenije potpuno preuzeli upravljanje rumunskim brendom Dačija, i tokom narednih godina predstavili paletu cijenom pristupačnih, a dosta kvalitetnih i prostranih vozila, kao da su naslutili tešku finansijsku krizu koja traje već nekoliko godina, zbog koje ljudi za automobile troše manje novca.

Jedan od automobila koji je rađen po toj filozofiji bio je kompaktni hečbek sandero, koji je na našem tržištu dosta popularan kao flotni auto za firme, dok je privatne kupce više privlačila verzija stepvej, koju karakteriše izgled krosovera.

Dačija je prošle godine na sajmu u Parizu lansirala novu generaciju ovih vozila, a mi smo prvu priliku da ih probamo imali prije nekoliko dana na Divčibarama. Pri susretu sa novim sanderom, čeka vas prijatno iznenađenje.

Riječ je o njegovom dizajnu, koji je sada mnogo privlačniji nego kod prvog modela. Harmonični prednji dio karakterišu veliki farovi i centralna maska na kojoj je smješten logotop brenda. Čitava silueta je dinamičnija, a zadnji dio ukrašavaju položene svjetlosne grupe, koje su znatno atraktivnije nego raniji uspravni “štopovi”.

Kad je riječ o dimenzijama, one su ostale gotovo identične, a automobil je rađen na istoj platformi kao raniji model. Međutim, cilj i nije bio da se tim povodom nešto mijenja, jer bi to podiglo troškove i krajnju cijenu prema kupcu.

Umjesto toga, Dačija se odlučila da unaprijedi kvalitet enterijera i da komfor i bezbjednost podigne na viši nivo. Mada se ne može reći da je u kabini došlo do revolucije, u unutrašnjosti novog sandera ćete se osjećati dosta prijatnije nego u starom. Komandna tabla je izrađena od, na dodir prijatnih materijala, pa putnici osjećaju tu nijansu luksuza koja im je falila u prethodnom modelu. Jedan od razloga za to su i tehnički uređaji koji su nedostajali pretrhodniku.

Na primjer, sandero koji smo vozili od Beograda do Divčibara ima najnoviji multimedijalni sistem sa ekranom osjetljivim na dodir kojim može te upravljati muzičkim uređajem i navigacijom. Takođe, prvi put u jednoj dačiji ugrađen je regulator brzine (tempomat), kao i limitator brzine.

Što se tiče prostranosti, sandero je ostao dosta izdašan za sve putnike i njihov prtljag, i dosta je veći od klasičnih predstavnika klase gradskih vozila. Vozač i suvozač imaju najviše prostora za ramena u klasi, tvrde u Dačiji, a širina kabine u toj zoni iznosi 1.387 mm. Slična je ocjena i za prostor pozadi, gdje je širina u zoni laktova 1.436 mm, pa se tamo mogu smjestiti i tri osobe, ako je neophodno.

Dodati su i neki novi odjeljci za sitnice, kao što je onaj na centralnoj konzoli ili novi džepovi u zadnjim vratima u koji može da se smjesti boca od pola litra, dok u prednjim vratima možete da stavite i flašu od 1,5 litara. Prtljažnik mjeri 320 litara i kod sandera i kod stepveja, a u svim verzijama se naslon zadnje klupe može podijeliti u odnosu 60/40. Kada se nasloni obore, dobije se zapremina od 1.200 litara.

Ipak, Dačija je ostavila prostor i za kritiku, jer su na primjer prekidači električnih podizača prozora i dalje na centralnoj konzoli i iza ručne kočnice, a dugme za aktivaciju sirene se ponovo nalazi na vrhu poluge za žmigavce, što ga čini gotovo beskorisnim u iznenadnim situacijama kada treba brzo upozoriti ostale učesnike u saobraćaju na opasnost.

Ručke za otvaranje vrata nemaju opruge i povlače se toliko lagano da imate osjećaj da će vam svaki put ostati u ruci. Sve ove sitnice valjda služe Renou da dodatno spriječi tržišni konflikt sandera sa modelom klio, mada je gradski auto sa logotipom u obliku dijamanta toliko odskočio da možda nije bilo potrebe za ovim mjerama. Sa druge strane, sandero je sada dosta bezbjedniji, jer je i osnovni model opremljen sistemima ABS i ESP, kao i sa četiri vazdušna jastuka. Iako nudi više na polju izgleda, kvaliteta, tehnologije i bezbjednosti, sandero cijenom ostaje prihvatljiv kupcima sa manjim budžetom.

Na našem tržištu sandero se neće nuditi sa baznim paketom opreme Access, koji ne sadrži klima uređaj, pa je tako najjeftiniji model kod nas opremljen paketom Ambience, koji ima centralno daljinsko otključavanje i zaključavanje, električne podizače prednjih stakala, manuelnu klimu, ESP, frontalne i bočne vazdušne jastuke za vozača i suvozača, zatamnjena zadnja stakla, bočni vazdušni jastuk napred i ABS.

Ovako opremljeni sandero sa baznim benzinskim motorom 1.2 od 75 KS će košt at i oko 7.800 eura, a varijanta sa 0.9 TCe agregatom staje 8.500, ali je svakako preporučljivija opcija, jer je bazni benzinac dosta trom i nemoćan uzbrdo. Dačija prvi put nudi i verziju sa ugrađenim plinskim uređajem uz sandero 1.2, koji će koštati isto kao 0.9 TCe varijanta, a imaće 72 KS.

Ko želi još i električno podesive retrovizore, putni računar, prednje maglenke, retrovizore u boji vozila, USB interfejs, fabrički CD/MP3 radio prijemnik, Bluetooth pripremu za telefon, komande na volanu i upravljač podesiv po visini, moraće da plati dodatnih 800 eura za paket Laureate. Najjeftiniji dizelaš 1.5 dCi sa 75 KS staje 9.900 eura, a sa paketom Laureate 10.600 eura.

Udobnost, pa sve ostalo

Većinu kupaca sandera vjerovatno neće previše zanimati način na koji sandero prelazi dionicu od tačke A do tačke B, što znači da ih neće mnogo uzbuditi to što je upravljač prilično lagan, posebno pri većim brzinama, a ni to što će u brzoj krivini osjetiti određenu dozu naginjanja karoserije i blago proklizavanje prednjih točkova, koje se ipak lako može iskontrolisati.

Umjesto toga, za njih je značajnije to što je sandero vrlo udoban automobil. Ovaj automobil amortizuje čak i veće neravnine na putu, i u njemu se vrlo ugodno mogu prevaljivati i veće dionice.

Stepvej još aktivniji

Iako je kod prethodnog modela stepvej bio samo jedan od paketa opreme, ovaj model se toliko izdvojio i postao popularan, da ga je Dačija u novoj generaciji okvalifikovala kao posebnu varijantu.

Sandero stepvej je i do sada važio za atraktivniju varijantu nalik na krosover, a te osobine su ko d novog modela još naglašenije. Najveće razlike u odnosu na sandero su primjetne na spoljašnjosti, koja je ukrašena dodacima kao što su prednja i zadnja zaštita podvozja, novi dvobojni branici i maska, maglenke, širi blatobrani, 16-inčni točkovi, krovni nosači i ekskluzivna Azurite Blue metalik boja.

Forma krosovera je dodatno osnažena većim odstojanjem od tla za 4 cm u odnosu na klasični sandero. U unutrašnjosti ćete stepvej prepoznati prije svega po specijalnim presvlakama i nešto više metaliziranih detalja. Stepvej je dostupan samo sa 0,9 turbobenzinskim motorom od 90 KS i 1.5 dCi dizelašem iste snage. Prvi košta 9.500 u paketu Ambiance, a drugi 10.400 eura. U paketu Laureate cijene su 11.300 i 12.200 eura.

Bonus video: