Zaštita enterijera od visokih temperatura

Za zaštitu enterijera od sunca ne postoji jedan jednostavan način, već treba preduzeti nekoliko mjera zajedno, da bi se uticaj teperatura smanjio na minimum.
531 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2011. 10:38h

Efekat ultravioletnih zraka i visokih temperatura na unutrašnjost automobila može relativno brzo da dovede do oštećenja materijala, što će dovesti do pada estetske dopadljivosti, i što je još gore, do pada finansijske vrijednosti vozila. Još jedna velika poteškoća kod ovakve vrste šteta je to što je vrlo teško i neisplativo promijeniti djelove komandne table, plastike ili kože koji su stradali.

Kako da izbjegnete ovaj problem, koji je najviše izražen u kasno proljeće i na ljeto, kada se temperature vazduha znatno povećavaju. Ako se uzme u obzir veliki finansijski izdatak koji pretrpite pri kupovini novog automobila, pa i novijeg korišćenog vozila, zaštita enterijera od uticaja vrućine je isto tako bitna kao i ostale stavke u programu održavanja vozila.

Važno je shvatiti da oštećenja koja su rezultat uticaja sunca i vrućine mogu da budu vrlo različite prirode i da pogode ne samo komandnu tablu, već i ostatak kabine, uključujući i sjedišta i tapacirung, tako da vrijednost automobila može da padne i za hiljade eura.

Za zaštitu enterijera od sunca ne postoji jednostavan način, već treba preduzeti nekoliko mjera zajedno, da bi se uticaj teperatura smanjio na minimum.

Naravno, kada je god to moguće, automobil treba parkirati u hladovinu. Pošto ovo nije uvijek moguće, treba procijeniti koje parking mjesto je najpogodnije, pa čak i na koju stranu treba okrenuti vozilo da bi se izbjegao direktan uticaj sunčevih zraka na najosjetljivije površine.

Suštinski faktor u ograničavanju oštećenja na automobilu leži u spoznaji da nije sunce jedino što pravi štetu, već veliku ulogu ima i temperatura koja je povezana sa njim. Temperatura u automobilu može da naraste i do 70 stepeni Celzijusa kada je auto izloženo suncu, a jedan od dobrih načina da spriječite razvoj ovolike temperature je da spustite stakla za po par centimetara, ili da na kratko uključite klimu prije nego što parkirate.

Jedan od načina za sprečavanje prodora sunca i toplote je zatamnjivanje stakala folijom, ali pošto je to zakonom zabranjeno (paradoksalno, dozvoljeno je imati fabrički zatamnjena stakla), preskočićemo ovu mjeru.

Umjesto toga, možete da nabavite zavjesice koje se lako montiraju i koje su relativo jeftine, a koje će vam dobro poslužiti i u vožnji posebno kada želite da najmlađe sačuvate od vrućine.

Najbolja i najjednostavnija zaštita komandne table je reflektujuća površina koja se pričvršćuje za vjetrobransko staklo. Ona se obično može sklopiti, jednostavna je za upotrebu i napravljena tako da apsorbuje vrućinu.

Takođe, uz sve ove mjere treba iskoristiti i auto-kozmetiku, to jest neko od sredstava za zaštitu kože i plastike koja se prskaju ili utrljavaju u površine širom kabine. Sjedišta možete zaštititi upotrebom presvlaka.

Dakle, najbolji način da sačuvate unutrašnjost od sunca je da primijenite što je više moguće mjera zaštite koje smo naveli.

Bonus video: