Američki proizvođač automobila Ford povukao se sa ruskog tržišta

Ford je obezbijedio opciju da otkupi akcije u roku od pet godina "ako se globalna situacija promijeni u narednim godinama"

1896 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki proizvođač automobila Ford završio je povlačenje sa ruskog tržišta prodajom svog 49-procentnog udijela u zajedničkom preduzeću Solers Ford sa sjedištem u Rusiji.

Ford je 26. oktobra saopštio da je finalizirao dogovor o prodaji svog udijela u Solers Fordu po "nominalnoj" neotkrivenoj cijeni.

Ford je obezbijedio opciju da otkupi akcije u roku od pet godina "ako se globalna situacija promijeni u narednim godinama", saopštila je kompanija.

Zajedničko preduzeće sa ruskom kompanijom Solers osnovano je 2011. godine.

Ford je u martu obustavio svoje poslovanje u Rusiji navodeći duboku zabrinutost zbog invazije Moskve na Ukrajinu. U to vrijeme, Ford je otpisao 122 miliona dolara u vezi sa suspenzijom, naglašavajući da je već uveliko smanjio svoje prisustvo u Rusiji.

Veliki broj stranih proizvođača automobila zaustavio je poslovanje u Rusiji ili je u potpunosti izašao.

Ranije, 26. oktobra, njemački proizvođač luksuznih automobila Mercedes-Benz rekao je da će napustiti Rusiju prodajom akcija svojih podružnica za industrijske i finansijske usluge lokalnom investitoru.

Bonus video: