Durutović će suditi u slučaju Telekom

Prema informacijama "Vijesti", datum početka glavnog pretresa još nije određen
3338 pregleda 5 komentar(a)
Ivanović i Obradović (arhiva), Foto: Luka Zeković
Ivanović i Obradović (arhiva), Foto: Luka Zeković

Sutkinja podgoričkog Višeg suda Evica Durutović predsjedavaće vijećem koje će suditi bivšim čelnicima Telekoma Olegu Obradoviću i Miodragu Ivanoviću.

Prema informacijama "Vijesti", datum početka glavnog pretresa još nije određen.

Vijeće Višeg suda nedavno je potvrdilo optužnicu Specijalnog tužilaštva, kojom se Obradović i Ivanović terete da su tokom privatizacije Telekoma iz te kompanije izvukli 2.300.000 eura kroz fiktivni ugovor sa kompanijom "Roli" o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija.

Specijalno tužilaštvo tereti ih da su krivično djelo počinili u periodu od 27. oktobra do 28. decembra 2005. godine.

U optužnici piše da su Obradović i Ivanović, 27. oktobra 2005. godine sa preduzećem Rawleing Trading SA. iz Londona zaključili ugovor o pružanju konsultantskih usluga, kojim je navodno to preduzeće obavezano da izvrši procjenu trenutne situacije u sektoru telekomunikacija u jugoistočnoj Evropi.

"Odnosno u Srbiji, Republici Srpskoj, Kosovu i Republici Albaniji i da dostavi pisane analize, pisane preglede ključnih faktora u označenim državama, više različitih procjena i mogućnosti za ulazak na tržišta telekomunikacija označenih država. Pisana dokumenta, studije, analize, evoluacije i drugu dokumentaciju je preduzeće Rawleing Trading SA trebalo dostaviti na registrovanu adresu 'Monet' u Podgorici licima koja budu određena, a sve to za cijenu od dva miliona i 300 hiljada eura", piše u optužnici.

Prema tom ugovoru, 20 odsto ugovorene novčane naknade trebalo je biti isplaćeno preduzeću Rawleing Trading SA odmah po potpisivanju aneksa ugovora, a 80 odsto nakon izvršenja zadatka iz aneksa.

Nakon čega, piše, istog dana okrivljeni su zaključili četiri aneks ugovora kojim je precizirano da će preduzeće Rawleing Trading SA početi izvršenje ugovornik obaveza istog dana u odnosu na zadatke i dostaviti dokumentaciju o izvršenim analizima najkasnije do 15. decembra 2005. godine, iako su znali da preduzeće neće izvršiti ugovorene obaveze.

“Da bi 7. novembra 2005. okrivljeni naložili da se sa računa preduzeća 'Monet' prenese 460.000 eura na račun preduzeća Rawleing... otvoren kod ING banke u Švajcarskoj, a dana 28. 12. 2005. i preostali ugovoreni iznos od milion i 840 hiljada takođe na račun preduzeća Rawleing... u Švajcarskoj iako preduzeće Rawleing... nije izvršilo ugovorene obaveze niti dostavilo tražene analize, izvještaje, evaluacije".