Završeno "suđenje vijeka", presuda 9. maja

Sud je odbio kao neosnovane predloge tužilašta i odbrane da se izvrši uvid u audio i video snimke koji su dostavljeni jer, kako je kazala sutkinja Mugoša "ovako dostavljeni snimci kako od strane tužilaštva, tako i od odbrane ne mogu biti dokaz po Zakonu o krivičnom postupku"
19724 pregleda 67 komentar(a)
Knežević, Foto: Screenshot
Knežević, Foto: Screenshot
Ažurirano: 28.03.2019. 09:38h

Danas je u podgoričkom Višem sudu završeno iznošenje završnih riječi u slučaju pokušaja terorizma na dan izbora oktobra 2016. godine.

Tok suđenja:

Glavni pretres je završen, a presuda će biti saopštena 9. maja u 9 časova.

13:00 Sud je odbio kao neosnovane predloge tužilašta i odbrane da se izvrši uvid u audio i video snimke koji su dostavljeni jer, kako je kazala sutkinja Mugoša "ovako dostavljeni snimci kako od strane tužilaštva, tako i od odbrane ne mogu biti dokaz po Zakonu o krivičnom postupku".

12:58 Knežević je završne riječi završio porukom "živjela Crna Gora, živjela Srbija, slava Rusiji. Nema polačenja, nema predaje"

12:55 "Jasno je da je ovo od početka bio politički montiran proces. Jasno vam je da je taj montirani proces u potpunosti srvanjen i sahranjen ovim mojim trodnevnim opelom. Jasno vam je da se na svaki način pokušalo obezbijediti pobjeda DPS koja je organizovala ovaj i ovakav montirani državni udar. Jasno je da je bila namjera da se osude Andrija Mandić i Milan Knežević kako bi se nakon toga zabranio Demokratski front. Ova presuda je već napisana i osuđujućom presudom neko misli da će zaustaviti građanske proteste koji već nekoliko nedjelja potresaju Crnu Goru. Nikakva sudska presuda ne smije da zaustavi građanske proteste", rekao je .

12:28 "Njegova (Boljević) pristrasnost je bila evidentna i stiče se utisak da je on samo bio prezentator izvještaja u nadi da ih odrana neće čitati, a još manje da će mu postavljati neugodna pitanja", rekao je Knežević.

11:50 Sud je dao pauzu od 15 minuta

11: 34 "On (Boljević) je svjedoka Tamaru Magdelinić označio kao djevojku Milana Kneževića. Ko je on, ko je njemu dao ovlaščenje, zaduženjei obavezu da on označava Tamaru Magdelinić kao moju djevojku? Je li to bio predmet njegovog vještačenja? Utvrđuje li on ko je u kakvom emotivnom statusu u Crnoj Gori? Kako niko nije reagovao kad se on bavio mojom emotivnom vezom i ličnim životom? Hoćete li da se ja bavim njegovim ličnim životom sad ovdje? Da kažem kako je izašao iz Telekoma, gdje se sada zadužuje po Podgorici? Treba li time da se bavimo ovdje? Ja neću, ali on može ovdje da određuje ko je meni djevojka u ovom slučaju. Je li to morbidno? Bazne stanice nisu predmet njegove pažnje, ali je predmet njegove pažnje sa kim sam ja u emotivnoj vezi. Šta je on bračni savjetnik", pitao je Knežević.

Dodao je da su svi koje poznaje "uvedeni u državni udar" i da su ostali još samo "psi i mačke da se uvedu u postupak.

"Sve od Kneževića što ste mogli u dvije, tri kuće, sve ste ubacili u državni udar".

11:13 Knežević je kazao da 'Boljević "umjesto da se zarcveni kada ga moj advokat pita kako je moguće da ja sam sa sobom pričam i sam sebi šaljem poruke on mu kaže "nećete se izvući advokate"".

"Da bi sljedeći dan došlo do obrta, Boljević kaže "znam. Ti brojevi su bili u istom aparatu. Zamislite genija, on tvrdi da ti brojevi ne mogu da funkcionišu razdvojeno, na osnovu čega on to tvrdi, to samo on zna. Sve i da su te dvije kartice bile u istom aparatu, onda sam ja tek ciknuo, i pored moja dva telefona ja sam sebi šaljem poruke'", rekao je Knežević.

Dodao je i da potpisuje "krivicu na 40 godina zatvora ako se prema baznim stanicama dokaže da je to moguće".

"Imate svjedočenje mog vozača gdje se potvrđuje da je taj telefon bio svuda gdje i broj 069'".

10:38 Knežević je nastavio sa iznošenjem završne riječi.

10:15 Na zahtjev optuženog Maksića data je pauza od 15 minuta.

10:03 ''Ako je vještačenje bilo nezavisno da li je konflikt interesa da noć prije vještačenja zajedno sjede tužilac Čađenović i Boljević. Ja sam ih vidio u jednom kafiću u Siti kvartu. Takođe lično sam ga više puta vidio kako odmah nakon suđenja ide u tužilaštvo. Možda su samo dobri prijatelji i ispijaju kafu ali je previše slučajnosti'', tvrdi Knežević

"Način na koji je Boljević ignorisao pitanja bio je različit od Lakića, ali je suština bila ista. Kakvo svjedočenje Saše Sinđelića, takvo vještačenje Predraga Boljevića", ocijenio je u završnoj riječi Knežević.

"Lakićev dokazni materijal nema nikakvu razliku u odnosu na materijale koje je sačinila policija u predokaznom postupku. On je samo izvršio tehničku radnju tako što je uređaje priključio na aparate za ekstrakciju. Kako neko ko je vještak može da dođe ovdje i potvrdi listinge i ekstrakciju", rekao je Knežević.

9:40 Knežević je ocijenio da je paradoksalno da je Saša Sinđelić u komunikacijama najaktivniji kad je "državni udar propao". "Toliko su bili inventivni u pakovanju državnog udara da nisu znali gdje se nalaze prostorije NSD".

"Radi se o čovjeku koji na sve načine pokušava da pomogne krečenje optužnice", rekao je Knežević.

"Priznaćete da državni udar sa Dušićem sa plastičnim koljenom, Maksićem koji pada u nesvijest svakih 20 minuta ili Hristić koja je priznala da ne zna šta se dešava ni na političkoj sceni Srbije nije zanimljiv. Morali su se dodati lideri DF-a, komandosi sa Zlatibora i osam agenata FBI, CIA i Mosada".

9:36 "Sve ove mjere tajnog nadzora nemaju veze samnom. Dajte mi jedan dokaz, fotografiju, komunikaciju sa bilo kim, novčanicu. Dajte nam jedan dokaz za ono što tvrde Sinđelić i Velimirović već dvije godine i šest mjeseci", kazao je Knežević.

''U naredbi Višeg suda iz Šabca prema izvještaju BIA navodi se da broj koji se ovdje pominje kao ''Taksi za hotel 2'', pripada Saši Sinđeliću. Ovdje ga predstavljamo da pripada Ediju, kad to nekome odgovara. Znači Sinđelić je Edi, to je jasno ovdje dokazano", kazao je Knežević

9:33 "Kako je moguće da je svjedok Velimirović 15. oktobra bio na dva mjesta - u Srbiji i u SDT-u", pitao je Knežević.

9:27 Komentarišući nalaze vještaka, Knežević je rekao da je vještak Marko Lakić samo "izigravao vještaka".

On je dodao da se vještak Boljević fokusirao na one nalaze koji su odgovarali tužilaštvu. "Njegova vještačenja predstavljaju pravno nevaljan dokaz".

"Vještak Boljević je dezert ovog opela. Predmet pažnje ovog nazovi vještaka je ono što mu je tužilaštvo kazalo da bude predmet njegove pažnje, a na sva pitanja odbrane ili na pitanja vas poštovani sude, nije bilo predmet pažnje ili nije znao da odgovori. Kakav je to vještak, kakav je to stručnjak koji može da dođe ovdje kao kvalifikovano stručno lice i ne zna da odgovori na pitanje", kazao je Knežević.

9:21 Knežević je istakao da je netačna informacija i svjedočenje Budimira Šegrta da su ljudi iz DF-a kontaktirali američku kompaniju Patriotic Defence Group radi obezbjeđivanja protesta.

9:17 "Velimirović je pričao kao svjedok i kao osumnjičeni, ali nikada nije pominjao dva Rusa Popova i Šišmakova. Nije navodio ni ostale članove kriminalne grupe, tu ne računam njegovu ekipu iz Zubinog potoka", rekao je Knežević dodajući da je lažna tvrdnja SDT-a da je Velimirović identifikovao osumnjičene.

"Ovo je samo jedna od brojnih obmana koje je počinilo tužilaštvo i kreiralo lažne dokaze", poručio je Knežević.

9:12 Knežević je kazao da je novac koji se pominje u suđenju za pranje novca pokušava da se predstavi kao novac koji je finansiran za finansiranje terorizma. "Klasična obmana ministarstva pravosuđa SAD", dodao je Knežević.

"Nas su pakovali sa više strana tako što su pokušali da novac tesara Momira Nikolića prikažu kao kriminalni novac kojim smo pokušali da organizujemo proteste i ubistvo Đukanovića", poručio je Knežević.

9:04 Milan Knežević je nastavio iznošenje završnih riječi. U svom iskazu se osvrnuo na dokaze pribavljene u dokaznom postupku.

Na jučerašnjem suđenju ni nakon dva dana jedan od optuženih lidera DF-a Milan Knežević nije okončao svoje završne riječi na suđenju.

Knežević je i juče tvrdio da je slučaj montiran te da su u toj montaži učestvovali i policija i tužilaštvo.

>> Knežević: Velimiroviću dati državljanstvo i poslati ga na olimpijske igre. Ovaj čovjek je Supermen

Bonus video: