Knežević: Velimiroviću dati državljanstvo i poslati ga na olimpijske igre. Ovaj čovjek je Supermen

"Mi smo ovdje imali teoriju od Katnića da je moguće da je oružje nestalo jer ponekad na tom jezeru voda teče uzbrdo. Kalašnjikovi imaju tri drvena dijela, ako je to oružje rastavljeno onda su makar ti drveni djelovi trebali da plutaju. I niko ništa nije vidio", kazao je Knežević
24124 pregleda 20 komentar(a)
Knežević, Foto: Screenshot
Knežević, Foto: Screenshot
Ažurirano: 27.03.2019. 09:11h

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje u slučaju javnosti poznatom kao "državni udar".

Tok suđenja:

13:50 Današnji pretres je prekinut, a nastavak je zakazan se 28.mart u 9 časova.

13:20 Knežević je za vještaka Marka Lakića kazao "da nije tačno da je u pitanju vještak", već da je Lakić "policijski službenik koji nije odgovorio zadatku".

12:51 Pauza do 13 časova

12:44 Knežević je naveo i da treba obratiti pažnju na kretanje Velimirovića 13. oktobra.

"On kad završi sa oružjem dolazi za Crnu Goru u tužilaštvo, odatle ide za Srbiju, pokazuje Sinđeliću fotografije, ide sa njima da kupe opremu, pa se vraća za Crnu Goru da bi sjutra dan opet otišao za Srbiju. Pa ovaj čovjek je Supermen. Ma kakva teorija relativiteta. Mi smo ovdje imali teoriju od Katnića da je moguće da je oružje nestalo jer ponekad na tom jezeru voda teče uzbrdo. Kalašnjikovi imaju tri drvena dijela, ako je to oružje rastavljeno onda su makar ti drveni djelovi trebali da plutaju. I niko ništa nije vidio. Ovi ronioci iz Bijele se stalno hvale, što ih ne poslasmo da izrone to oružje. Jer ga nema, a kad nema oružja nema ni krivičnog djela. Zamislite dalje njegov kriminalni plan. U sred operacije, sijeda uzima burek i jogurt, ruke su mu masne i kaže čovjeku iz pekare, hajde iskucaj mi poruku za Sinđu. Takođe kad ga je neko pitao kako je planirao da prebaci oružje u Crnu Goru on je rekao, da je bilo potrebe išao bih taksijem. Zamislite vi samo taj kriminalni um'", kazao je Knežević

12:38 "Kada je Velimirović dobio naredbu da nabavi oružje našao se u problemu, kako je rekao "ako nabavim oružje za tužilaštvo ubiće me Sinđa, ako poslušam Sinđu ubiće me Crna Gora". I on tako ne zna šta da radi, penje se na brdo, kad tu na brdu pojavljuje se Fadilj. Poslao ga Bog, ili Alah. On njemu kaže ja bi da kupim oružje, Fadilj mu kaže dobro, pita ga imaš li 40 kalašnjikova, Fadilj kaže imam, kad ja to mogu da kupim, Fadilj kaže sad. I tako Velimirović ide po auto, srijeće se sa Fadiljem prebacuju oružje, ide na jezero, utovara oružje, vesla tri kilometra, rastavlja oružje, fotografiše ga i vraća se za Crnu Goru. Pa mi treba da ovome čovjeku damo crnogorsko državljanstvo da nam ide na olimpijske igre u kategoriji trijatlon, to će biti prva zlatna medalja od nezavisnosti", rekao je Knežević.

11:44 Suđenje je nastavljeno.

11:25 Na zahtjev optuženog Bratislava Dikića data je pauza od 15 minuta.

10:48 Knežević navodi da je na audio snimcima više nego očigledno da specijalni tužilac Saša Čađenović "diriguje Paji Velimiroviću kazavši mu ajde zovi tog Sinđu tamo".

"I onda Čađenović kaže da nema baznih stanica koje pokazuju da je Velimirović bio kod njega u kancelariji. I mi treba da vjerujemo baznim stanicama koje je radio Boljević više nego sopstvenim ušima", rekao je Knežević.

10:18 Iznošenjem završne riječi Kneževića, nastavljeno je suđenje.

9:53 Data je pauza na zahtjev optuženog Maksića.

9:45 Knežević je kazao da se jasno može saopštiit da Sinđelić nije zasluživao status svjedoka saradnika.

9:33 Knežević je pitao ko će da snosi odgovornost što su "ovakvog čovjeka" (Sinđelića) uključili da bude svjedok saradnik i da se više ne zna "ko je taj čovjek".

"Saša Sinđelić je sad u Srbiji ili nekoj drugoj državi. Bio je spreman da učestvuje u ovoj nadrealnoj magiji. On je osoba sa istorijom mentalnih bolesti. Nije nikakva filozofija šta će se desiti ako sudija Mugoša uvrsti dva snimka, iako ja ne vjerujem, u dokaze. Na taj način se ruši optužnica, Saša Sinđelić gubi status svjedoka saradnika, postaje okrivljeni, a nas čeka telegram sa neuropsihijatrije VMA da je čovjek ciknuo, lud i da mu mi ne možemo suditi. Ko će da snosi odgovornost zbog fijaska ovakve optužnice", rekao je Knežević.

9:05 Knežević je kazao da nikad nije pokušavao, kao ni bilo ko iz DF-a, da vojnim ili bilo kojim drugim neustavnim sredstvima zaustavi članstvo Crne Gore u NATO savezu.

"Nikad nisam želio da Crna Gora bude ruska gubernija", kazao je, ponovivši da, ipak, ni ne želi da Crna Gora bude članica Alijanse.

8:57 On je kazao da je njegova djevojka Tamara Magdelinić, koja je saslušana, mogla da se pozove na zakon i odbije da svjedoči pred tužiocima, "da je imala bilo šta da krije".

"Vi znate da ona nema veze sa politikom, ali bilo je potrebno da se napravi jedna porodična agencija za terorizam", rekao je Knežević.

8:45 Knežević je istakao da kada je rekao da je Đukanović "gotov", da je to bilo u političkom smislu.

Pozvao je sud da se odredi o ulozi Arona Šaviva u ovom procesu.

"Da li je on svjedok, optuženi, okrivljeni..."

8:38 Milan Knežević je, u nastavku izlaganja završnih riječi, kazao da od svih optuženih poznaje jedino Andriju Mandića i Mihaila Čađenovića.

Kako je rekao, za svaku aktivnost Demokratskog fronta predsjedništvo te partije je moralo dati saglasnost. U predsjedništvu DF-a su, pored Kneževića i Mandića, Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović, Nebojša Medojević i Branko Radulović.

Na jučerašnjem pretresu se, pored optuženih Dragana Makisća i Milana Dušića, čulo i šta na kraju dokazanog postupka imaju da kažu optuženi lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić, te njegov vozač Mihailo Čađenović.

Mandić i Knežević su u završnim riječima ponovili stav da se radi o političkom procesu sa montiranom optužnicom, koji je unaprijed presuđen.

Bonus video: