Đukić i Zekić oslobođeni optužbi da su pokušali da ubiju Šuntića u Beranama

Obrazlažući presudu, sudija Šefkija Đešević istakao je da izvedenim dokazima nije utvrđeno da su dvojica Beranaca pokušali da liše života Šuntića i da nije opovrgnut njihov alibi - da su se nalazili na teritoriji Kosova
6590 pregleda 1 komentar(a)
Đukić juče ispred suda u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Đukić juče ispred suda u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Beranci Radomir Đukić i Marko Zekić oslobođeni su juče u Višem sudu u Bijelom Polju optužbi za pokušaj ubistva sugrađanina Edina Šuntića.

Po izricanju presude, njima je ukinut pritvor.

Obrazlažući presudu, sudija Šefkija Đešević istakao je da izvedenim dokazima nije utvrđeno da su dvojica Beranaca pokušali da liše života Šuntića i da nije opovrgnut njihov alibi - da su se nalazili na teritoriji Kosova.

“Imajući u vidu sadržinu optužnice, da se pucnjava desila 10. juna oko 20.08 časova i sadržinu odbrane optuženih, koji ne priznaju izvršenje i koji su tvrdili da su se od 9. do 18. juna nalazili na teritoriji Kosova, te imajući u vidu njihove iskaze, ovaj sud je na nesumnjiv način utvdio da optuženi nisu pokušali da liše života Šuntića”, kazao je sudija Đešević. On je pojasnio da je sud prihvatio njihove izjave da su se nalazili na teritoriji Kosova, što proističe iz evidencije granične policije Odjeljenja bezbjednosti Rožaja, o vremenu izlaska iz Crne Gore i povratku, odbijajući time navode Tužilaštva da su “granicu prelazili ilegalnim putem”.

Dodao je da granice cijelom dužinom čuvaju vojske Crne Gore, Kosova i KFOR. Sudija Đešević je istakao da sud nije prihvatio izjave oštećenog Edina Šuntića i njegove supruge Jelene Rovčanin, koji su navodno prepoznali optužene.

“Edin je tvrdio da je prepoznao Đukića, a Jelena Rovčanin u istrazi je govorila da joj osoba na motoru liči na jednog od optuženog, dok je na glavnom pretresu tvrdila da garantuje životom da je prepoznala Zekića, po konstrukciji, izuzetno svijetlom tenu, dodajući da je na glavi imao fantomku, dok je na video zapisu vidljivo da su obojica nosili kacige sa spuštenim vizirom, a ne fantomke”.

Na video-snimku koji je kružio društvenim mrežama, vidi se da se u trenutku pucanja na Šuntića, iza njegovog automobila nalazi dječak na biciklu, a iza njega još jedno dijete. Na Edina Šuntića pucano je i prije četiri godine u centru Berana - tada je saopšteno da je u njega ispaljeno više hitaca iz automobila u pokretu, ali je i tada ostao nepovrijeđen.

Zekić je ranije osuđen na četiri i po godine zatvora zbog ubistva Beranca Jasmina Šuntića, 2010. godine.

Prema optužnici, oni su 10. juna prošle godine pokušali da ubiju Šuntića u trenutku dok je sjedio u automobilu “golf 5”, parkiranom ispred radnje “Moja pekara”, u koju je njegova supruga ušla da kupi hljeb.

Optuženi se terete da su krivično djelo počinili u saizvršilaštvu, dok se Đukić, koji je prema optužnici pucao na Šuntića, tereti i za nedozvoljeno držanje oružja.

Bonus video: