Tošković vraća državi 140.000 eura

Jedan od osumnjičenih u akciji “Vardar” priznao utaju poreza i stvaranje kriminalne organizacije
12802 pregleda 6 komentar(a)
Viši sud potvrdio sporazum o priznanju krivice (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Viši sud potvrdio sporazum o priznanju krivice (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Vlasnik preduzeća “DOO Tošković” Ivica Tošković priznao je pred specijalnim tužiocima da je kriv za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza, ali i da je oštetio državni budžet.

Podgorički biznismen sa tužiocima Milivoja Katnića nagodio se da državi vrati 140.000 eura, plati novčanu kaznu od 40.000 eura, a pristao je i na uslovnu osudu.

Prema sporazumu koji je potvrdio Viši sud, on se nagodio da ga ne šalju na godinu dana u zatvor, ukoliko u naredne dvije ne počini krivično djelo. Ako se ogriješi o zakon, Tošković će morati da odrobija godinu zbog stvaranja kriminalne organizacije i utaje poreza.

Podgoričanin je jedan od nekoliko desetina osumnjičenih u akciji “Vardar” protiv kojih je u aprilu prošle godine podnijeta krivična prijava.

Iz policije je tada saopšteno da su prijave podnijete protiv 55 pravnih i 53 fizička lica zbog sumnje da su stvaranjem kriminalne organizacije u produženom trajanju i utajom poreza i doprinosa pričinili štetu Budžetu Crne Gore od 3.700.000 eura.

Na konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva početkom maja specijalna tužiteljka Lidija Mitrović kazala je da SDT sa specijalnim policijskim timom duže vrijeme sprovodi aktivnosti na procesuiranju učinilaca krivičnih djela iz oblasti finansijskog kriminala i da su došli do zavidnih rezultata.

“Ti rezultati se ogledaju u podizanju više naredbi o sprovođenju istrage. Konkretno, to je predmet ‘Vardar’ i SDT je u tom predmetu donijelo dvije naredbe o sprovođenju istrage i jedno proširenje. Ukupno su obuhvaćena 83 fizička lica i 56 pravnih lica”, rekla je Mitrović.

Dodala je da su u predmetu “Vardar” sve istage spojene i da se vodi jedinstven postupak, koji je, kako je rekla, rezultirao povraćajem protivpravno stečene imovinske koristi u iznosu od oko milion i 300 hiljada eura od strane procesuiranih pravnih lica.

“U ovom predmetu je procijenjena šteta do sada na tri miliona i 800 hiljada eura. Taj nalaz nije konačan, jer se radi o velikom broju pravnih lica, tako da su vještačenja još u toku“, kazala je Mitrović.

Istražitelji su u toj akciji otkrili da su članovi kriminalne grupe uhapšeni u akciji “Vardar” osnivali preduzeća koja su izdavala fiktivne fakture, uglavnom građevinskim firmama. Nakon dostave fiktivne fakture sa dogovorenim iznosom novca, preduzeća, među kojima je i Toškovićevo, odmah su uplaćivala novac, a vlasnici preduzeća koje je izdalo fakturu su ga podizali na ime materijalnih troškova ili po ugovoru i vraćali novac uplatiocu ili posredniku, a za sebe su zadržavali određenu proviziju u iznosu od oko tri do pet odsto. Na taj način preduzeća koja su vršila uplate su, sumnja se, fiktivno uvećavala ulazni pdv, čime su umanjila svoje poreske obaveze prema Budžetu.

“Nakon određenog kraćeg perioda fiktivnog poslovanja u kojem su ta preduzeća vršila prethodno opisane nezakonite radnje, čime su i stvorila određenu poresku obavezu (izlazni pdv) koju su izbjegavala da plate, ona su našla način da izbjegnu plaćanje ovih obaveza na način što se u ovim preduzećima, prema utvrđenom planu, pokrenuo već unaprijed planirani stečajni postupak”, objasnili su tada iz policije.

Sumnjiče ih da su u zadnjih pet godina izvukli u gotovini preko 16.000.000 eura.

Bonus video: