Slučaj Krimovica: Reketiranje Bosanca tri godine izviđaju? [VIDEO]

Tužilaštvu još u oktobru 2016. prijavljen Zoran Bošković zbog sumnje da je uzeo pet hiljada eura mita od nelegalnog graditelja
34783 pregleda 28 komentar(a)
Snimak nakon završenih radova, Foto: Privatna arhiva
Snimak nakon završenih radova, Foto: Privatna arhiva

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) još u oktobru 2016. otvorilo je izviđaj protiv tadašnjeg inspektora zaštite prostora Zorana Boškovića zvanog Džo, zbog sumnje da je uzeo pet hiljada eura mita od nelegalnog graditelja, bosanskog državljanina Š. B. koji je bez građevinske dozvole izgradio turistički kompleks u grbaljskom selu Krimovica.

Specijalni policijski tim preuzeo je slučaj u januaru 2017. u budvanskoj policiji saslušani su svi akteri, ali optužnica protiv Boškovića nije podnesena iako ga je investitor optužio da je uzeo mito i podnio krivičnu prijavu.

Sve to tvrdi Budvanin koji je sa divljom gradnjom u Krimovici još 2015. upoznao Upravu za inspekcijske poslove, a potom i kotorsko tužilaštvo.

On je za “Vijesti” dokumentovano izložio cijeli slučaj koji ukazuje na ćutanje svih nadležnih institucija, dok je na terenu nikao kompleks kuća, kako tvrdi, na dijelu njegovog imanja, ali i na državnoj zemlji, sve uz amin Boškovića.

Krimovica, divlja gradnja
Fotografija snimljena u vrijeme gradnje(Foto: Privatana arhiva)

“Uključio sam se 2015. i nisam mogao spriječiti divlju gradnju, jer su inspektori reketirali investitore. Moj komšija Š. B. je izgradio tri kuće i počeo da gradi i četvrtu, zauzimajući 200 kvadrata mog placa. Prijavio sam sve nadležnima“, ispričao je Budvanin čiji je identitet poznat redakciji.

On je dugo vremena živio u Njemačkoj, a njegov otac je još prije tri decenije trgovao plac u tom grbaljskom selu.

Pojasnio je da je Upravi za inspekcijske poslove prijavio da je bosanski državljanin uzurpirao njegovu i imovinu države, gradeći četiri kuće bez građevinske dozvole.

Nakon više uzastopnih poziva i dostavljanja foto i video dokumentacije u vezi sa tim da se bez građevinske dozvole diže i četvrta kuća, kaže da su na lice mjesta izašli komunalni inspektori Opštine Kotor koji su zabranili gradnju, ali je investitor nastavio da radi.

“Više puta sam kontaktirao Upravu u Podgorici, koja me je obavijestila da zovem inspektora Boškovića.

Toga dana sam mu predočio cijeli slučaj, ali on je djelovao potpuno nezainteresovano. Nije htio da izađe na teren, a onda mi je između rečenica dao do znanja da bi ga za to trebalo platiti. Nakon što sam insistirao da izađemo zajedno na teren, on se nije više javljao na telefonske pozive, već je sam otišao na lice mjesta“.

Priča da je Bošković potom zabranio gradnju i pečatirao gradilište, ali da su radovi ipak nastavljeni.

“Bio sam kod rukovodioca kotorskog tužilaštva i suda gdje sam predočio divlju gradnju i neaktivnost inspekcijskih službi. Jer je investitor nastavio da gradi. Oni su mi rekli da podnesem krivičnu prijavu, a ako to ne želim da će inspektor Bošković po službenoj dužnosti. Međutim, Bošković to nije htio da uradi, što je meni bilo jasno, jer se na terenu izvodili radovi i investitor je završavao i četvrtu kuću. Onda sam podnio krivičnu prijavu protiv investitora Š. B. i to je izgleda bio okidač da se otkrije da je Bošković uzeo novac“.

On tvrdi da je investitor podnio krivičnu prijavu protiv Boškovića, optuživši inspektora da je uzeo pet hiljada eura kako bi ga zaštitio, odnosno omogućio mu da okonča nelegalnu gradnju.

“U januaru 2017. iznenada sam dobio poziv da dođem u policijsku stanicu gdje me saslušao inspektor Specijalnog policijskog tima. Tada su mi predočili da je investitor Š. B. podnio krivičnu prijavu u vezi sa tim da ga je Bošković reketirao. Iznio sam sva moja saznanja“.

Boškovića i njegovog kolegu Vladana Juretića u petak je suspendovao ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, nakon što je dan ranije TV “Vijesti” objavila snimak na kojem građavenski inspektori navodno reketiraju biznismena Boška Nenezića. On Boškoviću, kako je više puta ponovio, ispod kafanskog stola predaje 5.000 eura, kako bi u Budvi mogao da nastavi da gradi objekat bez dozvole...

“Svi su žmurili”

Budvanin tvrdi da je nakon što je bosanski investitor podnio prijavu uslijedio novi slučaj divlje gradnje, odnosno da je na susjednom placu prvi komšija M. B., po istoj matrici kao i Š. B. počeo nelegalno da proširuje malu kuću.

Priča da je odmah podnio krivičnu prijavu zbog divlje gradnje, ali da je, kao i u prethodnom slučaju, izgrađena ogromna kuća i uzurpirano njegovo i državno zemljište.

“Obojica su na državnoj zemlji izgradili pomoćne objekte, bazen i parking, ali očigledno to nikoga nije zanimalo. I pored svega, negelani objekti se reklamiraju kao turistički... Žalosno je da Uprava za inspekcijske poslove nije bila u stanju to da primi putem video mejla, a na snimku se vidi da se izvode nelegalni radovi naočigled inspektora. Od Uprave, suda i specijalnog policijskog tima, svi su žmurili, ostavljali predmet i odgovore u fiokama, ili ublaživali moje iskaze. Imena, datume i pismene tragove posjedujem... Bilo je prvo sudsko ročište, očekujem da pravda u ovoj državi postoji i da se pokaže da se ne može raditi mimo zakona”.

Bonus video: