Uhapšen Igor Sijerković, v.d. predsjednika Sindikata Instituta "Dr Simo Milošević"

Sijerković je navodno omogućio jednom broju radnika da sa računa stambenog fonda uzimaju pozajmice
20576 pregleda 7 komentar(a)
Sijerković, Foto: Slavica Kosić
Sijerković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.11.2019. 15:22h

Igor Sijerković (38) uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju na štetu Sindikalne organizacije Instituta "Dr Simo Milošević", saopšteno je "Vijestima" nezvanično iz Uprave policije.

Sijerković, v.d. predsjednika Sindikata navodno je omogućio jednom broju radnika da sa računa stambenog fonda te organizacije uzimaju pozajmice.

"Direktnim uplatama ali i na ostali način sa tog računa omogućio im je da podignu oko 304.000 eura. Sumnja se da je zloupotrijebio službeni položaj i prekoračio granice svojih ovlašćenja", saopšteno je "Vijestima".

"I.S. je, vršeći dužnost v.d. Predsjednika Sindikalne organizacije Instituta „dr. Simo Milošević“ u Igalu, u periodu od 01. jula 2015. godine do 01. juna 2019. godine, zloupotrijebio svoj položaj na način što je bez saglasnosti Izvršnog odbora Sindikalne organizacije prebacio novac stambenog na redovni sindikalni račun u iznosu od 304.900 eura, a onda sa tog računa isplaćivao pozajmice i to direktnim uplatama na svoj račun, kao i račune drugih radnika. I.S. je davao naloge da se isplaćuju pozajmice sa blagajne Sindikalne organizacije i to licima koja su već prezadužena, dok dokumentaciju o pozajmicama i kupovinama na rate nije uredno dostavio Obračunskoj službi Sektora finansija Instituta „dr. Simo Milošević“", saopštili su iz policije.

Osim toga u Herceg Novom su podnijete krivične prijave protiv „David trade“ d.o.o Herceg Novi kao pravnog lica i protiv B.K. (43) iz Herceg Novog kao odgovornog zbog sumnje da su utajili poreze i doprinose u produženom trajanju.

"B.K. je u periodu od 01.12.2016. godine do 31.01.2019. godine sa računa navedenog privrednog subjekta neosnovano podigao novac u ukupnom iznosu od oko 213.500 eura, a za šta nije imao valjanu i zakonitu knjigovodstvenu dokumentaciju, te je tako izbjegao plaćanje poreskih obaveza i na taj način oštetili budžet Crne Gore u ukupnom iznosu od skoro 149.000 eura. Protiv B.K. kao fizičkog lica podnijeta je krivična prijava u redovnom postupku zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio i krivično djelo posebni slučajevi falsifikovanja isprave. On je, kako se sumnja, sačinio falsifikovanu ispravu – predmetni Ugovor o zajmu, u kome je kao izdavalac predmetne isprave uz svoj potpis unio netačan podatak da ima položaj i zvanje izvršnog direktora „David trade“ d.o.o, iako u momentu zaključivanja ugovora on taj položaj nije imao, već ga je stekao naknadno", navodi se u saopštenju.

Krivična prijava Osnovnom državnom tužilaštvu u Herceg Novom podnijeta je i protiv V.K. (78) iz Požarevca, državljanina Republike Srbije, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo prevara.

Bonus video: