Odbijen zahtjev za izuzeće tužilaca

Razmatraće optužnice protiv Duška Kneževića i ostalih okrivljenih u predmetima “Karbon” i “Aerodrom”
4068 pregleda 1 komentar(a)
Katnić i Stanković (arhiva), Foto: Zoran Đurić
Katnić i Stanković (arhiva), Foto: Zoran Đurić

Odbijeni su zahtjevi odbrane Duška Kneževića za izuzeće tužilaca Ivice Stankovića, Milivoja Katnića, Veljka Rutovića i Lidije Vukčević, pa će se danas u podgoričkom Višem sudu nastaviti razmatranje zakonitosti optužnica protiv tog biznismena sa potjernice, u predmetima - “Karbon” i “Aerodrom”.

To je “Vijestima” saopštio Kneževićev pravni zastupnik, advokat Zdravko Đukanović. “Odluku nisam dobio od Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, već su mi iz Višeg suda u Podgorici rekli da su naši zahtjevi odbijeni”, kazao je Đukanović.

U tom sudu za danas su zakazana dva ročišta za ispitivanje zakonitosti i opravdanosti podignutih optužnica protiv Kneževića i drugih zbog više krivičnih djela.

Prethodna su odložena jer je jedan od Kneževićevih branilaca, advokat Nemanja Jolović zatražio izuzeće postupajućeg specijalnog tužioca Rutovića, specijalne tužiteljke Vukčević koja je podigla optužnicu, kao i glavnog specijalnog tužioca Katnića i v.d. vrhovnog državnog tužioca Stankovića.

Jolović je tada obrazložio da postoje okolnosti koje izazivaju sumnju u njihovu nepristrasnost.

Između ostalog, konstatovao je da je Vukčevićeva podigla optužnicu iako je postojao predlog odbrane da se istraga prekine: “Jer Duško Knežević nikada nije ispitan, niti mu je poziv upućen, iako je tužilaštvu bila poznata njegova adresa u Londonu”.

Prema planu, u sudu će se ispitivati opravdanost optužnice protiv Kneževića, Marka Nikolića i Dijane Zečević, funkcionera Atlas banke.

Oni su, tvrde iz tužilaštva, oštetili Aerodrome Crne Gore za tri miliona eura, a korist pribavili Atlas banci u istom iznosu. Knežević i Nikolić terete se za krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja, dok se Zečević tereti za krivično djelo - zloupotreba polažaja u privrednom poslovanju. Atlas banka se, kao pravno lice, tereti za krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem podstrekavanja.

Druga optužnica podignuta je protiv Kneževića, Predraga Dašića, Zorana Nikolića, Brankice Bašović i Biljane Bašović.

Prema navodima tog tužilačkog akta, oni su, na štetu pravnog lica “Global Karbon”, pribavili korist od 1. 942.000 eura kompanijama “Fin Invest”, “Atlas grupa”, RTV “Atlas”, RT “Mimoza”, “Atlas Sistem” i “Mega Gulf Investments Holdings Limited”.

Bonus video: