Nastavak suđenja Safiji Klimenta: Prijetila da će zapaliti kuću?

Branilac optužene, advokat Rifat Hadrović zatražio je psihijatrijsko posmatranje Klimente u nekoj od odgovarajućih ustanova, kako bi se utvrdilo njeno psihičko stanje u vrijeme izvršenja krivičnog djela
8059 pregleda 2 komentar(a)
Optužena nakon hapšenja, Foto: Jadranka Ćetković
Optužena nakon hapšenja, Foto: Jadranka Ćetković

Plavljanin Elsan Kuč, kazao je da nije čuo da je Safija Klimenta u njegovom prisustvu izgovorila prijetnju: “Zapaliću i kuću i njih”.

To je izjavio juče u bjelopoljskom Višem sudu, pred kojim Klimenta odgovara zbog ubistva supruga Sulejmana Murića (61) i i njegove nevjenčane supruge Sedine Močević (45).

Kuč je u januaru prevozio stvari Klimente za Bar, nakon što je suprug navodno istjerao iz porodične kuće.

Ispitan je nakon saznanja Tužilaštva da je u njegovom prisustvu Klimenta kazala da će zapaliti i kuću i njih dvoje.

Branilac optužene, advokat Rifat Hadrović zatražio je psihijatrijsko posmatranje Klimente u nekoj od odgovarajućih ustanova, kako bi se utvrdilo njeno psihičko stanje u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

Hadrović je pojasnio da je do sada izvršen samo klasični pregled, ali ne i posmatranje. Tvrdi da su nepotpuni nalaz i mišljenje tima vještaka, koji je predvodio dr Željko Golubović.

“I trebalo bi utvrditi odlučne činjenice na valjan način i metodičan način, jer je obavljen samo klasični pregled, a ne psihijatrijsko posmatranje”, kazao je Hadrović.

O njegovom predlogu sud će odlučiti na narednom pretresu - 20. januara.

20. januara sud će saopštili da li prihvata predlog advokata odbrane - da se uradi psihijatrijsko posmatranje Klimente u nekoj od odgovarajućih ustanova, kako bi se utvrdilo njeno psihičko stanje u vrijeme izvršenja krivičnog djela

U nalazu tima vještaka Sudsko-medicinskog odbora iz Podgorice, piše da je “sposobnost da shvati značaj djela i upravlja svojim postupcima kod Klimente bila smanjena, ali ne bitno”.

Prema optužnici, Klimenta je 8. aprila zapalila bivšeg muža Sulejmana Murića i njegovu nevjenčanu suprugu Sedinu Močević.

Ona je na saslušanju priznala da je zapalila kuću, jer nije mogla da podnese pomisao da njen muž, nakon što su zajedno gradili kuću, u njoj živi sa drugom ženom.

Tvrdila je da nije imala namjeru da nekoga ubije, već da je mislila da je kuća prazna. Objasnila je da sa Sulejmanom ima šestoro djece, ali da su se razveli 2011. godine - jer ju je maltretirao.

Ukoliko sud odbije predlog odbrane optužene za psihijatrijskim posmatranjem, na sljedećem ročištu biće završne riječi.

Bonus video: