Brod "Budva", Foto: Shipspotting.com

Barska plovidba upravlja "Budvom" i ukrcava posadu

Brod "Budva" u navigaciono-tehničkom smislu, od prvog dana njegove ekslopatacije 2014. do danas, vodi isključivo državna pomorska kompanija “Barska plovidba”. Upravo je “Barska plovidba” i njen kadrovski sektor za člana posade na “Budvu” ukrcao uhapšenog Radulovića i unajmitelj broda – "Sea Pioneer" sa time nije imao nikakve veze.
20281 pregleda 31 komentar(a)
Brod "Budva", Foto: Shipspotting.com
Brod "Budva", Foto: Shipspotting.com

Kompanija "Barska plovidba" se u registrima pomorske industrije navodi kao menadžer (upravljač) broda "Budva" i ova kompanija, čiji je većinski vlasnik Vlada Crne Gore, ukrcava posadu na brod koji koristi londonska firma "Sea Pioneer".

Premijer Duško Marković kazao je u intervuju za TV Nova M da "Barska plovidba" "nikada nije upravljala“ brodom za prevoz rasutog tereta "Budva" na kojem je njemačka policija u luci Hamburg u subotu otkrila i zaplijenila pošiljku od 500 kilograma kokaina.

Zbog šverca droge čija se vrijednost procjenjuje na preko 20 miliona eura, u Njemačkoj je za sada, uhapšen samo jedan od ukupno 23 crnogorska državljanina, člana posade "Budve" – pomorac Mladen Radulović (54) iz Bara.

"Brodom nikada nije upravaljala crnogorska kompanija, već ga je odmah dala u zakup", kazao je Marković, ali registri pokazuju da to ne odgovara činjeničnom stanju.

Budući da je ovaj brod kupljen na kredit od kineske "Poly grupe" koja je svojevremeno crnogorskoj Vladi za njene dvije pomorske kompanije u Kotoru i Baru obezbijedila kredit za gradnju u kineskim brodogradilištima ukupno četiri tzv. handy size bulk carrier-a, "Budva" se kao i njen blizanac "Bar" u nekim registrima i dalje zvanično vodi na kinesku Poly Technologies Grupu kao zvaničnog vlasnika broda.

Podaci iz registra za brod "Budva"
Podaci iz registra za brod "Budva"(Foto: Screenshot)

Ovo iz razloga što brod još nije otplaćen i kao takav, pripada finansijeru njegove izgradnje (Kinezima) sve dok im "Barka plovidba" ne isplati i posljednju ratu kredita.

"Barska plovidba” (ili Montenegro Lines kako se ta kompanija takođe ponekad predstavlja u inostranstvu), je stoga menadžer broda (u pomorskom pravu poznat i kao tzv.disponent owner) a koji nedvosmisleno upravlja brodom.

“Budva” nije iznajmljena kao goli brod, već je najam sa posadom

Premijer Marković je komentarišući skandal sa pronalaskom 500 kilograma droge na brodu kojim upravlja “Barska plovidba" i reakcije opozicije stim u vezi, kazao da "brodom nije nikada upravljala crnogorska kompanija, već ga je odmah dala u zakup", aludirajući na činjenicu da je "Budva" još od kada je 2014. izašla iz kineskog brodogradilišta Jinling, u najmu kompanije "Sea Pioneer" iz Londona.

"Crnogorska policija i tužilaštvo rade svoj posao, ovo je akcija sa DEA i evropskom policijom. Nažalost i u ovoj situaciji se dešavaju manipulacije, pojedini opozicionari to stavljaju na teret državi i karikiraju sa tim. To bi bilo isto kao da oni nekome izdaju stan pa se kod zakupca nađe droga, pa onda bi zakupodavac odgovarao za ono šta radi zakupac", kazao je Marković.

Međutim, kako je ranije objavljeno "Sea Pioneer" "Budvu" nije iznajmio kao tzv. goli brod, odnosno nije je uzeo u tzv. bare boat, već time charter (najam broda sa posadom na određeno vrijeme). Riječ je o dva drastično drugačija pravna posla i komercijalna aranžmana.

Budva” proizvedena 2014. i data u zakup
Budva” proizvedena 2014. i data u zakup(Foto: Barska plovidba)

Budući da je brod uzeo u vremenski najam (time charter), "Sea Pioneer" kao unajmitelj, uopšte ne brine o navigaciono-tehničkom vođenju unajmljenog broda, već samo o njegovom komercijalnom iskorišćavanju.

Riječ je o vrlo preciznim, standardizovanim ugovorima gdje su međusobna prava i obaveze unajmitelja, odnosno vlasnika (ili menadžera) broda jasno definisane. Tako po njima, sve što se tiče opremanja broda posadom i snošenje svih troškova u vezi sa posadom broda, je u domenu obaveze vlasnika (menadžera) broda. Zapovjednik broda uz to, kao predstavnik vlasnika (menadžera) ima i vrlo precizne obaveze koje se tiču tereta i ispunjavanja naloga za plovidbu koje mu daje unajmitelj.

Brod Budva u navigaciono-tehničkom smislu, od prvog dana njegove ekslopatacije 2014. do danas, vodi isključivo državna pomorska kompanija “Barska plovidba”. Upravo je “Barska plovidba” i njen kadrovski sektor za člana posade na “Budvu” ukrcao uhapšenog Radulovića i unajmitelj broda – "Sea Pioneer" sa time nije imao nikakve veze.

Konobar nije mogao sam

Poznavaoci prilika u pomorstvu smatraju da je nemoguće da je samo uhapšeni Radulović odgovoran za pokušaj šverca 500 kilograma kokaina na brodu crnogorske državne pomorske kompanije.

Nepromočive vreće sa kokainom sakrivene na brodu "Budva"
Nepromočive vreće sa kokainom sakrivene na brodu "Budva"(Foto: Savezna Uprava carina Njemačke)

"To mu je, koliko čujem, bio prvi vijađ u karijeri. Misliti da neko ko je konobar na brodu može sam i bez znanja i pomoći drugih članova posade na brod unijeti i u štivama sakriti 500 kilograma neke robe, pa bila ona i droga, je vrlo, vrlo naivno. Tu je moralo biti uključeno više ljudi", kaže za "Vijesti" iskusni kapetan duge plovidbe koji nije želio da mu se ime spominje u medijima.

Smanjiće vozarine, mogle bi porasti premije osiguranja

“Budva” je juče, ukrcavši teret žitarica, oko 13 sati isplovila iz Hamburga i uputila se prema luci Lagos u Nigeriji gdje se dolazak broda očekuje 19.maja. Bez obzira što njemačke vlasti nisu zadržale brod, (a mogle su jer po međunarodnim uzansama vrijednost pronađene švercovane robe – droge premašuje ne polovinu, već cjelokupnu vrijednost tog broda), ostaju veoma teške posljedice koje je ovaj najnoviji slučaj šverca narkotika ostavio za naše pomorstvo.

"Prvo, u pomorskoj industriji i dalje će se govoriti o Crnogorcima kao ljudima sklonim nedozvoljenim poslovima sa drogom i švercom. Drugo, činjenica da je droga vrijedna nekoliko desetina miliona eura nađena na brdou koji vije crnogorsku zastavu, doprinijeće i padu njenog bezbjedonosnog rejtinga, pa će ubuduće i “Budva” ali svi ostali brodovi sa crnogorskom zastavom u međunarodnoj plovidbi biti posebno “na oku” policija, carine i vlasti država u koje budu uplovljavali i prredmet pojačanih kontrola", kaže sagovornik “Vijesti”.

To će, pojašnjava, dodatno smanjiti iznose za vozarine koje unajmitelji budu spremni plaćati ”Barskoj”, odnosno “Crnogorskoj plovidbi”, a mogle bi porasti i premije osiguranja crnogorskih brodova.

"Ovo što se desilo je sada još i gore za naše pomorce koji su i prije imali problema sa narušenim dobrim imidžom zbog nekolicine neodgovornih među nama koji su švercovali drogu po brodovima stranih kompanija za koje su radili. Sad imamo po prvi put slučaj da je droga zaplijenjena na brodu koji vije crnogorsku zastavu, pripada crnogorskoj državnoj kompaniji, a sva posada su mu Crnogorci. To će definitivno da nam dodatno uruši već ionako dobro poljuljan imidž i svi pravi naši pomorci koji časno žive o toga posla su više nego ogorčeni zbog toga. Smatramo da je problem zaista otišao predaleko", istakao je sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: