Anton Bruek, državljanin Bjelorusije, odgovaraće zbog lomljenja ukrasa u Ledenoj pećini

"Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima dalo je nalog Odjeljenju bezbjednosti Žabljak da u redovnom postupku podnese krivičnu prijavu protiv jednog lica (A.B.) državljanina Bjelorusije nastanjenog u Baru, zbog krivičnog djela uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra, u Ledenoj pećini, Nacionalni park Durmitor, opština Žabljak", kazala je "Vijestima" portparolka ODT u Pljevljima, tužiteljka Nataša Bajčeta

31417 pregleda 619 reakcija 15 komentar(a)
Polomljen bar jedan ukras, Foto: Instagram
Polomljen bar jedan ukras, Foto: Instagram

Državljanin Bjelorusije Anton Bruek, nastanjen u Baru, odgovaraće zbog uništenja i oštećenja zaštićenog prirodnog dobra.

To je odlučio pjevaljski tužilac koji je postupao u predmetu formiranom nakon što je objavljen snimak vandala koji je lomio ukrase u Ledenoj pećini na Durmitoru.

"Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Pljevljima dalo je nalog Odjeljenju bezbjednosti Žabljak da u redovnom postupku podnese krivičnu prijavu protiv jednog lica (A.B.) državljanina Bjelorusije nastanjenog u Baru, zbog krivičnog djela uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra, u Ledenoj pećini, Nacionalni park Durmitor, opština Žabljak", kazala je "Vijestima" portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Nataša Bajčeta.

Objasnila je da je ODT u Pljevljima odluku donijelo nakon prikupljanja svih potrebnih obavještenja i podataka i uvida u video snimak objavljen na društvenim mrežama na kom se vidi lice koje uništava ledeni ukras u pećini.

Iz tog tužilaštva Vijestima je objašnjeno da na pitanja poslata krajem prošle sedmice nijesu odgovorili isključivo iz tehničkih razloga - nedostatka napajanja elekrtičnom energijom prethodnih tri dana.

Policija je pljevaljskog tužioca prije desetak dana obavijestila o vandalizmu u Ledenoj pećini.

Bajčeta je "Vijestima" ranije potvrdila da je ovlašćeni policijski službenik Odjeljenja bezbjednosti Žabljak obavijestio dežurnog tužioca o tom događaju:

"Naloženo je da se preduzmu sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja identiteta lica sa snimka i prikupljanje potrebnih obavještenja, nakon čega će od strane ODT biti donijeta konačna odluka da li i u radnjama kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, konkretno uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra. O događaju su obaviješteni i Nacionalni park ‘Durmitor’ i nadležni ekološki inspektor", objasnila je ranije tužiteljka.

Zbog tog slučaja, krivičnu prijavu podnijelo je i Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG), kazao je "Vijestima" ranije direktor Elvir Klica.

Iz Uprave policije saopštili su da su danas državnom tužiocu u ODT Pljevlja podnijeli krivičnu prijavu protiv dvadesetosmogodišnjeg Brueka, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra.

"A.B. je, kako se sumnja, 2. septembra oko 17,00 časova u speleološkom objektu Ledena pećina koji se nalazi u masivu Durmitora u zoni Nacionalnog parka Durmitor porušio ledene stalaktite koji predstavljaju hidrogeološku vrijednost a koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode. Osumnjičeni je na jednoj društvenoj mreži postavio video snimak na kojem se vidi kako on uništava ledene stalaktite. Policija je zajedno sa tužilaštvom sprovela neophodne aktivnosti na utvrđivanju okolnosti ovog događaja. Službenici Ekološke inspekcije i odgovorna lica u Nacionalnom parku su sproveli aktivnosti iz svoje nadležnosti. Nakon svih radnji i ocjene spisa predmeta tužilac je naložio da se protiv ovog lica podnese krivična prijava", objasnili su iz UP.

Snimak na kom mlađi muškarac uništava blago durmitorske pećine objavljen je na instagram profilu Bruekanton.

Na objavljenom snimku vidi se mlađi muškarac u crvenoj duskerici i farmericama kako zamahuje nogom i lomi stalagmit visine oko metar.

Iz Uprave policije ranije su "Vijestima" kazali da su žabljački policajci kolegama iz Odjeljenja bezbjednosti Budva poslali zahtjev da pronađu i saslušaju Brueka jer, navodno, stanuje na teritoriji te opštine.

Uništavanje pećinskog blaga zabranjeno je zakonom.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, u speleološkim objektima zabranjeno je uništavanje, oštećenje i odnošenje djelova pećinskog nakita, pećinskih sedimenata i fosilnih ostataka.

Krivičnim zakonikom propisano je da će se onaj ko uništi ili ošteti zaštićeno prirodno dobro, kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina.

Durmitor je 1980. uvršten na UNESCO Listu svjetske prirodne i kulturne baštine, pa su Ledena pećina i ukrasi u njoj i na taj način zaštićeni.

Bonus video: